Dr. Zvonimir Šostar rekao je kako je blaga sezona gripe očekivana i da je rezultat nošenja maski i drugih epidemioloških mjera koje su uvedene zbog Covida-19, ali i velikog odaziva na cijepljenje.

U Hrvatskoj zasad nije zabilježen ni jedan slučaj gripe. Prošle godine je u ovom razdoblju bilo zabilježeno njih 134, a do kraja sezone registrirano je 59.725 slučaja, javlja Jutarnji list. 

Ovog puta gripu je zamijenio Covid-19. Epidemija ne posustaje, a gripa je tek u naznakama stigla u malom broju zemalja. Iako gripa svake godine krene sredinom studenog, čini se da će ova sezona biti nespecifična. 

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), u 55 zemalja Europe koje organizacija prati nije zabilježena niti jedna hospitalizacija zbog gripe, 30 zemalja prijavilo je aktivnosti u početnoj fazi, pet ih je izvijestilo o niskom intenzitetu, dok 29 zemalja nije prijavilo nit jednu aktivnost gripe. Obzirom da se radi tek o pokojem slučaju, svjetska karta Svjetske zdravstvene organizacije je bijela - sve dok u zemlji nema više od 10 slučajeva gripe, tako će i ostati. 

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" za Jutarnji je rekao kako u Zagrebu nije zabilježen ni jedan slučaj gripe što nije bilo uobičajeno u prošlim sezonama. Prema svemu sudeći, kaže Šostar, rezultat je to nošenja maski i drugih epidemioloških mjera koje su uvedene zbog Covida-19. 

Ipak, stručnjaci tvrde kako se smanjeni broj potvrđenih slučajeva gripe u svijetu tumači i time što su mikrobiološki laboratoriji zauzeti Covidom-19 pa imaju manje vremena za drugu vrstu dijagnostike. Šostar na to kaže kako se ne može generalizirati i da se primjerice u Zagrebu radi i druga vrsta dijagnostike koja uključuje i potvrdu gripe. 

Šostar tvrdi i kako je na sezonu gripe utjecao i veliki broj građana koji se protiv nje cijepio. Ukupno je naručeno 460.000 doza cjepiva i sva će biti potrošena, a pokušava se nabaviti još 130.000 doza.