Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak da se ne razmišlja o relaksiranju epidemioloških mjera s obzirom na aktualne brojeve novozaraženih i umrlih od covida, a vezano uz mogućnost rekonstrukcije Vlade poručio je kako je on ministar dok premijer ne odluči drugačije.

"Danas imamo porast broja novih slučajeva u odnosu na prije tjedan dana za 4,43 posto, i dalje imamo 54 umrlih, sve su to veliki brojevi koji meni kao ministru zdravstva ne dozvoljavaju opuštanje", odgovorio je ministar na pitanje o mogućem popuštanju epidemioloških mjera, s obzirom da je danas Slovenija velikim dijelom ukinula obavezne covid potvrde.

U bolnicama se stanje polako smiruje

Beroš je nakon sastanka s ravnateljima bolnica u Ministarstvu zdravstva izjavio da se raspravlja o svim mogućnostima, koje uključuju i relaksiranje mjera i drugačiju primjenu covid potvrda, no to u ovom trenutku još nije aktualno s obzirom da brojevi i dalje nisu dobri, imamo svaki dan preko tisuću novozaraženih, nove hospitalizirane i nove umrle.

Mislim da u u ovom trenutku ne treba pribjegavati nekim radikalnim mjerama, istaknuo je Beroš dodavši da ni druge zemlje nisu u cijelosti odustale od covid potvrda, nego su ih zadržale u zdravstvu i socijali.

Da se situacija i u bolnicama polako smiruje potvrdili su ravnatelji KBC-a Rijeka i Split, Alen Ružić i Julije Meštrović.

Ružić je rekao da je trend smanjivanja oboljelih od covida u riječkom KBC-u linearan te u zadnja dva tjedna stalno imaju stotinjak covid bolesnika. Ako se takav trend nastavi razmišljaju o dodatnom zatvaranju covid odjela.

"Zasad smo zatvorili dva manja odjela, a imali smo ukupno osam covid odjela", rekao je Ružić.

U Rijeci se nadaju da će dobar epdmiološki razvoj voditi u dodatnu reorganizaciju i širenje usluga za ne-covid boeslnike.

I Meštrović kaže da je u KBC-u Split broj covid bolesnika puno manji u odnosu na prije tri tjedna.

"Sada je dvostruko manje covid bolesnika, a dvostruko ih je manje i na respiratoru. Puno je manje opterećenje za bolnicu i mi smo neke odjele počeli vraćati na Križine", rekao je Meštrović.

Premijer će odlučiti hoću li i dalje voditi resor zdravstva

Beroš je odgovorio i na pitanja o mogućnosti rekonstrukcije Vlade te da izgubi sadašnju poziciju ministra zdravstva.

"U ovom trenutku parlamentarna je većina stabilna, mi i dalje imamo stranačke sastanke i sastanke s koalicijskim partnerima. Premijer je taj koji će odlučiti o sljedećim koracima. Ja sam u ovom trenutku ministar zdravstva i vodit ću resor i dalje dok se nešto drugačije ne dogodi", rekao je Beroš.

Osvrnuo se i na zahtjeve djelatnika hitne pomoći za beneficiranim radnim stažem.

Beroš je rekao da postoji zakon koji jasno definira proceduru, a ona kaže da bilo poslodavci - a to su županijski zavodi za javno zdravstvo, bilo sindikati moraju posebnom metodologijom ispuniti određene pretpostavke iz toga zakona, da bi se određeno radno mjesto proglasilo takvim koje ima "staž osiguranja s povećanim trajanjem, odnosno beneficirani radni staž".

Rekao je kako potiče participante da se izrade takvi elaborati,  a onda je u nadležnosti Ministarstva rada da se očituje o opravdanosti tog utemeljenja.

"S moje liječničke i ljudske strane, apsolutno bi ti ljudi zaslužili beneficirani radni staž", poručio je Beroš.