U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježano 48 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj aktivnih slučajeva ukupno iznosi 1180. Na bolničkom liječenju je 291 pacijent, a na respiratoru njih 24.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u RH zabilježeno je 16245 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 272 preminule.

Ukupno su se oporavile 14793 osobe, od toga 184 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 9057 osoba. Do danas je ukupno testirano 295 998 osoba, od toga 3029 u posljednja 24 sata.

I dok zbrajamo brojke, postavlja se pitanje koliko nam koriste mjere koje su na snazi.

Mogu li maske, koje mnogi znanstvenici već smatraju najučinkovitijom zaštitom od zaraze koronavirusom, imati i dodatnu korist? Neki stručnjaci vjeruju da su osobe koje ih nose izložene manjim i manje štetnim količinama virusa, što potiče imunosnu reakciju. Ta još nedokazana teorija upućuje na to da maske mogu pridonijeti stjecanju imuniteta dok se čeka na cjepivo.

Jednokratne maske preporučuju se diljem svijeta, uglavnom zato što omogućuju da, noseći ih, zaražene osobe ne šire dalje infekciju. I premda ne jamče potpunu zaštitu, maske možda potencijalno smanjuju količinu virusa koju njihov korisnik udiše, navodi se u studiji objavljenoj ovaj mjesec u prestižnom časopisu New England Journal of Medicine (NEJM).