U zadnja 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nema preminulih, a broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 686, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Na bolničkom liječenju je 117 pacijenata, od čega na respiratoru osam. Do danas je ukupno testirano 132.292 osoba, od toga 1.604 u protekla 24 sata. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 5.870 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Capak je rekao da nema bitnih novih žarišta. Ljudi se vraćaju s godišnjih i dosta je mlađih koji su oboljeli. Prosjek životne dobi ovih 130 novozaraženih je 34 godine, iako je raspon veliki, od 1949. do 2013. godišta, dodao je.

-Radi se većim dijelom o mlađim osobama koje su u većinskom dijelu sudjelovale na različitim okupljanjima i mjestima gdje se mladi zabavljaju, rekao je Capak.

Na pitanje o preporukama za noćne klubove Capak je rekao da je snažna preporuka da se dijelovi u zatvorenom zatvore, a da se sva događanja odvijaju na otvorenom prostoru. Dodao je da je preporučeno da se na plesne podije postave stolovi.

Na novinarsko pitanje odgovorio je da u ovom trenutku nema nikoga tko je zaražen na proslavi Dana pobjede u Kninu ni na Sinjskoj alki.

Odgovarajući na pitanje koliko je kod nas zaraženo stranih državljana Capak je rekao da postoji takozvani early warning and response system za zarazne bolesti temeljem kojeg jedna zemlja, ako utvrdi da se njihov državljanin zarazio u drugoj zemlji, upozorava tu zemlju kako bi ona mogla provesti sve potrebne mjere. Temeljem tog sustava kod nas je u zadnjih desetak dana došlo 28 prijava, iz četiri zemlje - najviše iz Austrije, a ostale su Italija, Slovenija i Njemačka, naveo je Capak.