Između 60.000 i 100.000 ljudi u Hrvatskoj potencijalni su pacijenti za kirurško uklanjanje debljine, odnosno za barijatrijsku kirurgiju, a nakon zahvata njih gotovo 70 posto izliječi i dijabetes tipa 2, odnosno bolest ode u remisiju, rečeno je u utorak na okruglom stolu.

"Kirurško liječenje debljine povezano s dijabetesom tipa 2 dostupno je na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. Uvjeren sam da zajedničkim djelovanjem možemo ostvariti sve preduvjete za zaustavljanje trenda porasta debljine", poručio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na okruglom stolu "Kirurško uklanjanje debljine - praćene dijabetesom tipa 2".

Beroš je poručio da je Ministarstvo zdravstva prepoznalo problem porasta debljine i u suradnji s HZJZ-om počelo provedbu nacionalnog programa "Živjeti zdravo".

Barijatrijska kirurgija, odnosno kirurško uklanjanje debljine, u Hrvatskoj je dostupno putem liječničke uputnice u KBC-u Osijek, KBC-u Rijeka, KB-u Dubrava te u varaždinskoj bolnici.

Kandidati za taj zahvat su pacijenti s Indeksom tjelesne mase 40, odnosno s Indeksom tjelesne mase 35 ako imaju i prateće bolesti.

U 2019. napravljeno je tek 26 takvih zahvata dok je, primjerice, u susjednoj Sloveniji u istoj godini učinjeno njih 304, istaknuto je.

U osječkoj bolnici debljinu je operirao prvom adolescentu u Hrvatskoj, petnaestogodišnjem gimnazijalcu, kirurg Zdenko Boras koji poručuje da je barijatrijska kirurgija iznimno sigurna jer su komplikacije manje od jedan posto, a pacijenti se uz fizioterapeuta na noge podižu već četiri sata nakon zahvata.

U obradi pacijenta i njegovu praćenju sudjeluje multidisciplinarni tim, čiju je važnost istaknuo Domagoj Vergles iz KB-a Dubrava. "Ljudima treba ponuditi sve informacije, a multidisciplinarni tim će preporučiti najbolju metodu. Bitno je dobro odrediti indikacije za barijatrijsko liječenje", kazao je.

Kako je upravo dijabetes jedna od učestalih pratećih bolesti debljine, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac Dario Rahelić upozorio je da debljina nije stanje nego ozbiljna bolest s visokim rizicima za kardiovaskularne bolesti, dijabetes, tlak i karcinome, prenosi Hina.