Kampanja "Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja", koju provodi MUP Hercegovačko-neretvanske županije, počela je u četvrtak u Mostaru i trajat će do 31. prosinca.

Kampanja za cilj ima podizanje svijesti građana o opasnosti korištenja vatrenog oružja u slavljeničke svrhe tijekom blagdanskog razdoblja, kao i promoviranje odgovornog vlasništva nad vatrenim oružjem.

Tijekom trajanja kampanje policijski službenici dijelit će promotivni materijal građanima s ključnim porukama kampanje, a te poruke su kako neovlaštena uporaba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana te je legalno kažnjivo; pucanje u zrak iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke ozljede i psihološke traume.

Kampanja se realizira uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta "Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini" ( PILLAR), a provode je županijska ministarstva unutarnjih poslova i Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Projekt PILLAR realizira se u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu, koju financiraju Njemačka, Velika Britanija, Švedska, Francuska, Nizozemska, Norveška i uz podršku Europske unije, objavio je MUP HNŽ-a.