Grčki parlament počeo je zasjedanje na kojem bi već danas trebao prihvatiti niz zakona koji su preduvjet za početak pregovora o trećem paketu međunarodne financijske pomoći. Za to vrijeme, sporazum koji je dogovoren s Bruxellesom, mnogi Grci i dio članova vladajuće Syirize smatraju izdajom premijera Tsiprasa.

Da neće sve teći glatko s novim mjerama, pokazalo je jutro u Ateni. Na nekoliko sati zatvorena je podzemna željeznica, stali su i vlakovi, ljekarne ne rade, a bolnice primaju samo hitne slučajeve.

Za Grčku je danas važan dan, eurozona će pozorno pratiti što će se dogoditi u grčkom parlamentu, koji bi trebao izglasovati niz zakona kao preduvjet za početak pregovora o trećem paketu financijske pomoći, piše HRT.

Grci su svjesni da ih čekaju teški dani. Mnogi misle da im Europa nije ostavila izbor.

A da nije ni u njegovima, svjestan je i premijer Tsipras. Sporazum s međunarodnim kreditorima koji je prihvatio nazvao je neracionalnim.

Tsipras se suočava i s otporom u Syrizi. 30-ak njegovih kolega izjasnilo se da neće poduprijeti bolne rezove, ali premijer očito računa na oporbu.