Stručnjaci su na otoku Lezbosu u Grčkoj pronašli netaknuto stablo koje se okamenilo nakon vulkanske erupcije prije 20 milijuna godina.

Okamenjena šuma na Lezbosu nastala je prije 20 milijuna godina kada je na sjeveru otoka eruptirao vulkan te cijelo to područje prekrio lavom i pepelom.

Predio koji se prostire na 15.000 hektara poznat je po živopisnim i šarenim fosiliziranim deblima drveća.

Geolog Nickolas Zouros s Egejskog sveučilišta rekao je za CNN kako već neko vrijeme radi na iskapanju fosiliziranog šumskog ekosustava, ali da do sada nije naišao na ovakvo otkriće.

"Pronašli smo puno toga tijekom zadnjih godina, ali ova najnovija otkrića su izvanredna", kazao je Zouros.

Okamenjeno stablo dugačko 19.6 metara

Znanstvenici su tijekom iskopavanja duž autoceste Kalloni-Sigri otkrili golemo drvo dugačko 19.6 metara. Na njemu su ostale sačuvane grane i dijelovi korijena.



"Ovako nešto ćete jako rijetko naći. Obično iskopamo stabla bez grana i korijena. Ovo je jedini takav primjerak koji je nađen zajedno s granama i sustavom korijena, nalazio se na sloju punom lišća. To je jedinstven nalaz. Iskopavali smo na ovom području 25 godina i nikada nismo pronašli takvo drvo", rekao je Zouros.

Promjena klime

U Okamenjenoj šumi pronađene su četinjače, voćke, stabla sekvoje, borovi, palme, stabla cimeta i hrasta.

"Pronađena stabla pokazuju da se na području Lezbosa promijenila klima. Ovo drvo je suptropsko. To znači da su prije 20 milijuna godina, kada je vulkanska erupcija prekrila drvo, klimatski uvjeti bili suptropski. Proučavanjem ove flore možemo vidjeti kako klimatske promjene utječu na ekosustav", objasnio je geolog.



Uzorci pronađene vegetacije pokazali su da je polovina vrsta koje su nekad bile na otoku izumrla.

"Nisu preživjele klimatske promjene. To su važne informacije pomoću kojih posjetiteljima možemo predočiti da klimatske promjene imaju ozbiljne posljedice na vrste koje ovdje žive", dodao je.