U Mostaru već skoro 11 godina nema lokalnih izbora. To je valjda jedini grad u svijetu u kojem se lokalna vlast ne bira više od desetljeća, a s obzirom da to više nikome nije čudno, valjda možemo zaključiti kako smo se navikli na aktualno stanje.

Ali nije Mostar jedinstven po tome što ima Stari most i nema izbore. Ovo je sigurno jedini grad u svijetu koji ima jedva preko 100 000 stanovnika, a broji čak pet komunalnih poduzeća. Naslijeđe koje nam je ostavilo staro Gradsko vijeće sa Muratom Ćorićem na čelu i sve on što se kasnije događalo kroz gradsku administraciju učinili su da čak pet komunalnih poduzeća treba brinuti o čistoći grada, zelenim površinama, prenosi Pogled.ba

Iz ovoga bi se moglo zaključiti kako bi Mostar trebao biti najčišći grad u regiji, ali je stanje upravo suprotno. Mostar je danas jedan od najprljavijih gradova u državi, a nedavna bura je samo još više doprinijela da slika grada bude još gora. 

Nakon nedavne orkanske bure u Hercegovini na mostarskim ulicama su ostala polomljena brojna stabla, smeće "krstari" gradskim ulicama, a tisuće plastičnih vrećica zapelo je na stablima i samo nas podsjeća na apsurdnost situacije u kojoj se nalazimo. 

I onda se institucije ovoga grada pobrinu da odu korak dalje. Naime, u nekoliko mostarskih naselja u subotu će biti velike akcije čišćenja koje organiziraju komunalna gradska poduzeća. Građani su očekivali kako je pet komunalnih poduzeća dovoljno da saniraju nered koji je bura ostavila iza sebe, ali izgleda da nije. 

U porukama koje su ostavljene u haustorima zgrada u centru grada građani se pozivaju da se pridruže akcijama i čiste nered nakon bure. U prijevodu, pet komunalnih poduzeća nije dovoljno, pa bi građani još jednom trebali raditi njihov posao. Veliki broj Mostaraca izrazio je ogorčenje ovim pozivom. Preko društvenih mreža poručuju kako je teško shvatiti da građani trebaju čistiti ulice grada u kojem djeluje pet komunalnih poduzeća, te kako to samo pokazuje koliki su kapaciteti tih gradskih tvrtki.

Drugi jesu ogorčeni ovim pozivom, ali dodaju kako nemaju drugog načina da počiste svoje kvartove, te kako će se odazvati pozivu kako bi osigurali svojoj djeci da žive u ljepšem i sigurnijem okolišu. 

Politički čelnici u Mostaru najavljuju kako bi iduće godine ipak trebali biti održani izbori u ovome gradu. Ako se i to konačno dogodi i grad dobije Gradsko vijeće, jedna od prvih pitanja kojima bi se trebali baviti je funkcioniranje pet gradskih komunalnih poduzeća. Ako su građani pored tih pet poduzeća pozvani da čiste ulice, onda je jasno kako barem tri od tih pet treba ugasiti. Činjenica da je Zenica, kao nekadašnji simbol metalne industrije i zagađenosti, danas čistija od Mostara dovoljan je pokazatelj kako u gradu na Neretvi veliki dio sustava lokalne zajednice treba mijenjati. 

Dnevnik.ba