U Francuskoj je danas počeo masovni štrajk kojim članovi skoro svih sindikata iz javnog sektora prekidaju rad i izlaze na prosvjede protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da revidira mirovni sustav, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon prosvjeda "žutih prsluka" koji su počeli prije godinu dana, uposlenici u brojnim sektorima u Francuskoj najavili su stupanje u štrajk na neodređeno vrijeme kao reakciju na reformu oko umirovljenja koju je pokrenula administracija Macrona.

U Parizu je raspoređeno 6.000 policajaca koji će obezbjeđivati ulice glavnog grada Francuske, budući da se očekuju masovne demonstracije širom grada.

Eiffelov toranj i Muzej Louvre upozorili su na moguće zatvaranje, hoteli su gotovo prazni, a mnogi turisti i gosti su otkazali svoj dolazak u jednu od najposjećenijih zemalja svijeta.

Štrajkom je najteže pogođen sektor prometa, otkazano je 30 posto letova unutar zemlje, vlakovi i autobusi i najveći dio pariške metro mreže jutros nisu prometovali. U priopćenju iz kompanije za javni prijevoz SNCF navedeno je kako će u periodu od 5. do 8. prosinca na snazi biti obustava prodaje karata.

Mnogi zaposleni u Parizu će raditi od kuće ili uzeti slobodan dan kako bi ga proveli s djecom, s obzirom na to da skoro 80 posto prosvjetnih radnika štrajkuje.

Očekuje se da će na stotine tisuća građana širom Francuske izaći na ulice, a u Parizu je planirano okupljanje na gradskoj željezničkoj stanici Gare de l'Est, odakle se će nastaviti kretati prema Trgu nacije. Zabranjeno je okupljanje na aveniji Champs-Elysees, oko predsjedničke palate, parlamenta i katedrale Notre Dame.

Predsjednik Emmanuel Macron je privremeno otkazao sve inostrane posjete kako bi se fokusirao na rješavanje problema koji će biti prouzrokovani današnjim štrajkom.

Lista poduzeća koja su stupila u štrajk je prilično duga, a među njima su kompanija koja vrši javni prijevoz unutar i u okolini Pariza RATP, francuska željeznica SNCF, aviokompanija Air France, kompanija Renault... Sudjelovanje u štrajku najavili su policajci, doktori, medicinari, uposlenici bolnica, studenti, uposlenici pošte, advokati, taksisti, vozači, uposlenici Hitne pomoći, te uposlenici i službenici brojnih drugih poduzeća i kompanija.

Građani se bune protiv reforme mirovina koja, za razliku od aktalnog, predviđa univerzalni sustav mirovina, odnosno ukidanje razlike između umirovljenja službenika i radnika, kao i privilegija koje imaju. Reforma također predviđa da se dob umirovljenja postepeno poveća sa 62 na 64 godine.

Francuzi su poznati kao nacija koja svoje zahtjeve i negodovanja iskazuje kroz štrajkove i prosvjede, a ova zemlja je i ranije bila poprište masovnih štrajkova. Jedan takav je održan 1995. godine, trajao je tri sedmice, a u zemlji je nastao potpuni kolaps. Pretpostavlja se da je današnji štrajk najveći nakon 1995. godine, a istovremeno i jedan od najvećih u povijesti zemlje.