Izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević zatražio je da Porezna uprava FBiH objavi podatke tvrtki koje ne uplaćuju plaće radnicima.

Iz Porezne uprave su odgovorili da takve podatke nije moguće objaviti, sve dok se ne izmijeni zakonska regulativa u Federaciji, piše Patria.

Žuljević je rekao da se ne radi o praksi koju je izmislio. U pitanju je model koji je, kako je rekao, prepisao iz zakonodavstva zemalja okruženja.

''Pokazalo se da javna objava neplatiša ima pozitivan efekt u smislu redovnije isplate plaća'', rekao je Žuljević.

''Dobio sam odgovor iz Porezne uprave koji je potvrdio ono što sam i naveo u inicijativi, a to je da se radi o izmjeni samo jednog člana Zakona o poreznoj upravi FBiH i to član 3, stav 1, točka 4, nakon čega bi podaci o neplatišama postali javni'', dodao je Žuljević.

''Nadam se da će Vlada FBiH na osnovu odgovora Porezne uprave i inicijative koju sam predao pokrenuti izmjene ovog zakona o podatke o neplatišama učiniti javnim. Ukoliko se to ne dogodi u sljedećih 30 dana, pripremit ću izmjene i poslati ih u parlamentarnu proceduru'', zaključio je Žuljević.

U Federaciji FBiH tisuće radnika nemaju redovne plaće ali radnici najčešće o tome ne mogu javno govoriti zbog prijetnje da bi izgubili kakav-takav posao, piše Patria.