Predstavnici Saveza udruga umirovljenika FBiH tijekom nedavnog susreta s federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem istaknuli su da u FBiH ima 76.000 nositelja razmjernih mirovina koje su “niže od najnižih”.

Razmjerna mirovina je kada osiguranik nema dovoljno staža u FBiH da bi ostvario uvjet za mirovinu, nego mu je za ispunjenje uvjeta za mirovinu potreban staž ostvaren kod drugih nositelja osiguranja. U više navrata u javnosti se moglo čuti kako se razmjerne mirovine ne povećavaju kada i ostale mirovine, na što su u Federalnom zavodu MIO za Faktor kazali kako to nije istina.

Što se tiče razmjernih mirovina, nije točno da se one ne povećavaju, usklađuju se kao i ostale mirovine, s tim da osobe nemaju pravo na minimalnu ili zajamčenu mirovinu kada su korisnici razmjerne mirovine. Razmjerne mirovine usklađuju se kao i sve ostale. I sada su povećane za 16,25 % kao i drugima, samo što je osnovica 100 KM, pa 16,25 % nije puno kao u nekom slučaju gdje je mirovina 1.000 KM, kazao je za Faktor Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda MIO.

Predsjednik Saveza umirovljenika ZDŽ-a Mustafa Trakić u više navrata je ukazivao kako u ovoj županiji živi 2.500 umirovljenika koji su staž zaradili u prijeratnoj srbijanskoj tvrtki Minel koja je bila u krugu Željezare Zenica i da jedva preživljavaju zbog niskih mirovina.

Što se tiče slučaja iz Zenice, ako imaju staž koji spada pod teret srbijanskog nositelja osiguranja, to je jednostavno tako. Recimo, čovjek ima staža u Njemačkoj ili u RH ili Srbiji, taj dio staža snosi inozemni nositelj osiguranja, a drugi snosimo mi. Razmjerna mirovina je u slučajevima kada ljudi nemaju dovoljno staža da bi ostvarili našu samostalnu mirovinu, kazao je Kvesić.