U Europi se koronavirusom u posljednjih sedam dana zarazilo gotovo 8 milijuna ljudi, a preminulo ih je više od 20 tisuća. U Francuskoj danas Covid potvrda prestaje vrijediti desecima pa i stotinama građana, a Nizozemska, u kojoj raste broj novozaraženih, a pada hospitaliziranih - ublažila je mjere.

U Nizozemskoj su ponovno otvorene trgovine, frizerski saloni, sportski klubovi i sveučilišta.

-Drago nam je da su trgovine otvorene. Vidite, imamo maske za lice, držimo razmak, čak smo i popili piće na terasi. Barovi i restorani trebali bi biti otvoreni ako poštujemo pravila, govori Marcel Geomimi, kupac.

Nakon četiri tjedna Nizozemska je ukinula stroge mjere zatvaranja zbog koronavirusa, no mnoga ograničenja ostala su na snazi. Restorani, muzeji, kazališta i kina zatvoreni su.

-Velika neizvjesnost i dalje postoji, stoga se ne može sve otvoriti istodobno. Nadam se da građani za to imaju razumijevanja. Golemo je razočaranje u sektorima koji se još ne otvaraju, naglašava Mark Rutte, nizozemski premijer.

Vlada je pod pritiskom poduzetnika, posebno onih u ugostiteljskom i kulturnom sektoru. Sve više njih protivi se oštrim mjerama. Vlasnici restorana za danas su najavili prosvjede. Neki ih planiraju ponovno otvoriti unatoč zabrani.

-Veoma je teško. Prvih nekoliko zatvaranja bilo je logično, slagala sam se s time, ali više mi se to ne čini poštenim, rekla je Didi Corten, vlasnica restorana.

Nizozemska je i jučer imala dnevni rekord u broju novozaraženih, no broj pacijenata u bolnicama se smanjuje.

U Njemačkoj, Francuskoj i mnogim drugim europskim zemljama broj novozaraženih svakodnevno vrtoglavo raste.

U Francuskoj odraslima koji su primili drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa prije više od sedam mjeseci, a u međuvremenu nisu primili i treću, dopunsku ili nisu preboljeli koronavirusnu bolest, zdravstvena propusnica od danas više ne vrijedi.