U Europi se u četvrtak nastavilo popuštanje mjere ograničenog kretanja zahvaljujući slabljenju pandemije koronavirusa, što odudara od novih rekorda srušenih u Latinskoj Americi i podatka o 100.000 umrlih u Sjedinjenim Državama.

Američko gospodarstvo, koje je na koljenima, u četvrtak se ipak, čini se, počelo polako oporavljati jer je prvi put od izbijanja krize covida-19 počeo padati broj nezaposlenih koji primaju novčanu pomoć

No on je ipak na povijesno visokoj razini: 41 milijun Amerikanaca ostalo je bez posla - neki privremeno - otkad je sredinom ožujka uvedena karantena u toj zemlji najteže stradaloj u svijetu od pandemije.

Francuski premijer Edouard Philippe najavio je zahvaljujući "dobrim" sanitarnim rezultatima, otvaranje barova i restorana od 2. lipnja, ali uz ograničenja, napose u Parizu.

"Sloboda će napokon biti pravilo a zabrana iznimka", rekao je.

U isto vrijeme, nagli porast broja novooboljelih u Južnoj Koreji i na Šri Lanki upozorava na opasnost ponovnog širenja pandemije.

Bolest covid-19 koja se u prosincu pojavila u Kini odnijela je više od 357.000 života a dijagnosticirano je više od 5,7 milijuna slučajeva u svijetu, pokazuje izračun agencije France Pressea na temelju službenih izvora.

Sjedinjene Države su u srijedu premašile 100.000 umrlih od gotovo 1,7 milijuna oboljelih, ali su stručnjaci suglasni da su službeni podatci najvjerojatnije manji od stvarnih.

Novi slučajevi bolesti zabilježeni u četvrtak u Južnoj Koreji i na Šri Lanki ponovo su potaknuli zabrinutost zbog mogućeg "drugog vala" zaraze od kojeg strahuju sve zemlje.

U Južnoj Koreji je u jednom danu otkriveno 79 novih slučajeva, što je najviše od 5. travnja. Korejske vlasti, koje su se pokazale uspješne u borbi s pandemijom, odmah su vratile zabrane koje su nedavno bile ukinule.

I na Šri Lanki se ponovo uvodi karantena pošto su 252 Šrilankanca bila pozitivna na testiranju od 460 koji su se ovog tjedna vratili iz Kuvajta.

U Europi, gdje je virus dosad pokosio više od 175.000 ljudi, pad broja umrlih i zaraženih omogućio je sve brže popuštanje mjera.

Europska komisija je u srijedu objavila izniman plan oporavka vrijedan 750 milijarda eura, najveći koji su dvadesetsedmorica dosad iznijela. No još se moraju dogovoriti o njegovim uvjetima.

Prvi korisnici bit će Italija i Španjolska, dvije zemlje teško stradale u pandemiji.

U Francuskoj je premijer opširno izložio drugu fazu plana izlaska iz izolacije.

Od 2. lipnja ukida se ograničenje kretanja unutar zemlje a barovi i restorani koji su bili zatvoreni od 15. ožujka moći će raditi uz određene uvjete, osim na pariškom području gdje će raditi samo terase.

Istog dana u Francuskoj se otvaraju muzeji i kulturne ustanove. Nošenje maske je obavezno, pa tako i u kazalištima i kinima. Bazeni i športski objekti otvarat će se postupno, kao i školske ustanove.

No budući da je zabrana okupljanja više od 10 ljudi još na snazi, velika događanja su i dalje zabranjena.

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u četvrtak dodatno ublažavanje mjere ograničenog kretanja koje u Engleskoj stupa na snagu od idućeg tjedna.

Zemlje na jugu Europe, gdje je velik udio turizma u BDP-u, postupno najavljuju ukidanje restrikcija.

Rim se zauzima da se 15. lipnja ponovo otvore unutarnje granice na čitavom području EU-a.

U međuvremenu Talijani opet mogu uživati na suncu u svojim glasovitim "gelatima" a jedan je milanski proizvođač sladoled od bijele čokolade i umaka od pistacije nazvao Covid-19.

Rusija je pak u četvrtak službeno premašila broj od 4.000 umrlih od koronavirusa i rekla da se potvrđuje pad dnevnog broja novozaraženih.

No u Sankt Peterburg, drugi po veličini gradu u zemlji i drugi najteže stradali nakon Moskve i okolice, mnogi oboljeli i dalje pristižu, doznaje se od više izvora.