U jednom od najvećih pametnih naselja u Europi, Seestadt Aspern u austrijskoj prijestolnici, nedavno je postavljen kamen temeljac za prvu poslovnu zgradu bez grijanja.

Zgradu održava toplom sama konstrukcija, za koju su arhitekte pronašle inspiraciju u termitnjacima. Prema navodima projektanata, temperatura u zgradi bit će između 22 i 26 stupnjeva.

Zidovi od cigle debljine 80 centimetara, troslojni drveni prozori i moderna senzorska tehnologija osnovne su karakteristike najnovije poslovne zgrade Robin na 7.000 kvadratnih metara u glavnom gradu Austrije.

U kompleksu zgrada koji se sastoji od tri bloka bit će 300 radnih mjesta. Posebnost ove zgrade je u tome da ni grijanje ni hlađenje neće emitirati ugljik dioksid.

Ideju za dizajn ventilacije dali su nam termiti. Grijna tijela će biti sami ljudi, jer svako ljudsko tijelo emitira 80-90 W toplote u svoju okolinu. I toplota koju emitira rasvjeta se pohranjuje u zidove od cigle, objašnjava Erwin Soravia, šef koncerna za razvoj nekretnina.

Zahvaljujući tradicionalnim građevinskim materijalima i suvremenoj tehnologiji, u zgradi će uvijek biti najmanje 22 stupnja i bez grijanja, uz ugodnu atmosferu i visoku kvalitetu zraka u prostorijama.

Budući da nema potrebe za troškovima na hlađenje i grijanje zgrade, a naglasak je na softveru umjesto na hardveru, režijski troškovi ostaju uvijek 30 posto niži od onih u tradicionalnim poslovnim zgradama.

Završetak izgradnje ovog inovativnog kompleksa očekuje se 2024. godine, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

(www.jabuka.tv | Foto: soravia.at)