Državljani zemalja zapadnog Balkana, koji već imaju bezvizni režim s Europskom unijom, prilikom putovanja u neku od 27 država ove zajednice moći će ući tek nakon što im se odobri ulazak.

Ovaj novi sustav, koji je formalno objavljen u „Službenim novinama EU“ 27. prosinca prošle godine, predviđa da oni koji ne žive u EU, na to područje mogu ući tek nakon što za to dobije posebno odobrenje koje će se moći nabaviti putem interneta, prenosi Avaz.

Kako do aplikacije

Koštat će pet eura i vrijedit će do pet godina. Aplikacija za odobrenje ulaska nalazit će se na web-stranici Sustava odobrenja i putovanja Europom (ETIAS). Nakon što se aplikacija ispuni, podaci idu na provjeru Schengenskog sustava, postojećeg ulaska i izlaska iz EU, te Interpola i Europola. U roku od najviše 72 sata dobit će se odgovor na aplikaciju.

Odluka, prije formalnog stupanja na snagu, treba proći još i kroz Vijeća ministara EU.

U slučaju da se pojavi bilo kakav problem, osim odbijenice za ulazak, svatko tko želi putovati u EU, na prvom graničnom prijelazu prema ovom bloku imat će poseban kiosk gdje može ispuniti formular i dobiti odgovor je li mu ulazak odobren ili ne.

Osim balkanskih, nova uredba odnosi se i na, naprimjer, državljane Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije. Upravo ove države već godinama koriste sličan sustav za ulazak na njihove teritorij i on se odnosi i na državljane EU. Radi se o mjerama kojima se pooštrava kontrola ulaska, boravka i izlaska s područja EU.