Kako javlja Associated Press, šef Nacionalnog instituta forenzičkih znanosti u Gvatemali potvrdio je da su u erupciji vulkana Fuego poginule 62 osobe. Dodao je i kako je zasad identificirano 13 žrtava.

Kako javlja španjolski portal El Periodico, potvrđujući istu informaciju, broj ozlijeđenih popeo se na više od 300. Među njima je 12 djece, a erupcija je pogodila područje na kojem živi 1,7 milijun osoba.

Osim toga, erupcija je danas izazvala i potres magnitude 5,2 stupnjeva po Richeru, što je dodatno otežalo potragu za nestalim osobama.

Zatvorena zračna luka, proglašeno izvanredno stanje

Nacionalni institut za seizmologiju, vulkanologiju, meteorologiju i hidrologiju donedavno je garantirao kako još godinama neće doći do ovako snažne erupcije. Pepeo iz vulkana digao se do 10.000 metara iznad razine mora i toliko je gust da je uzrokovao zatvaranje međunarodne zračne luke La Aurora u glavnom gradu Gvatemale.
 

Predsjednik Gvatemale Jimmy Morales proglasio je izvanredno stanje u zemlji u regijama Chimaltenango, Escuintla i Sacatepequez.

Tajnik Nacionalne koordinacije za smanjenje štete Sergio Garcia objavio je, pak, kako je lavina posebno pogodila mjesto El Rodeo te da je tamo posebno teško jer lava ne dopušta spasiocima da se spuste na sve lokacije na koje bi trebali.

Broj evakuiranih ljudi trenutno je veći od 3000, a vojska je poslala nekoliko brigada da pomognu ljudima koji su ostali u svojim zajednicama.

Za cijelu Gvatemalu je proglašeno narančasto upozorenje, dok je za mjesta na kojima se proteže vulkan Fuego izdano crveno upozorenje.