Okupljanja više od šest ljudi zabranjena će biti u Engleskoj od ponedjeljka, 14. rujna. Kako piše BBC, odluka će se odnositi na okupljanja i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a imat će neke izuzetke: neće se primjenjivati u školama, na radnim mjestima i na vjenčanjima koja će biti organizirana prema svim pravilima, na pogrebima te na organiziranim treninzima.

Za nepoštivanje odluke bit će uvedene i kazne, i to do 100 funti pa do maksimalnih 3200 funti.

Opširnije o novom pravilu objavit će vlada tijekom dana. Očekuje se obraćanje premijera Borisa Johnsona.

"Moramo reagirati sada da zaustavimo širenje virusa. Pojačavamo i pojednostavljujemo pravila socijalnog kontakta kako bi bila lakše shvaćena i kako bi ih policija mogla lakše nadzirati", rekao je nedavno Johnson.

Rekordan dnevni rast

Velika Britanija zabilježila je 2948 novih slučajeva zaraze u jednom danu, što je rekordan dnevni rast, pokazuju podaci koje je vlada objavila u ponedjeljak, i to je drugi najveći dnevni porast zabilježen nakon svibnja.

Tijekom skoro cijelog kolovoza broj dnevnih slučajeva rastao je za oko 1000, no posljednjih dana počeo je dodatno rasti. Britanski kapaciteti za testiranje također su povećani nakon vrhunca prvog vala epidemije.

Britanija bilježi više od 65.000 slučajeva smrti povezanih s koronavirusom, pokazuju podaci vladina statističkog ureda, a epidemija je u toj zemlji trajala dulje i bila raširenija na više mjesta nego što je to zabilježeno u drugim jako pogođenim europskim zemljama poput Italije i Španjolske.