Olujno nevrijeme praćeno jakom grmljavinom i obilnom kišom pogodilo je Dubrovnik u noći s ponedjeljka na utorak, a prema podacima DHMZ-a u svega tri sata palo je 259 litara kiše po metru četvornom, što je prouzročilo prodor vode u objekte i stambene prostore te dio prometnica na dubrovačkom području.

Kako je objavio HRT radi se o rekordnoj dnevnoj količini oborine od 1961. godine, od kada postoje mjerenja! Dosadašnja rekordna dnevna količina oborine bila je "samo" 191 litra, izmjerena 2. rujna 2014. godine, a listopadski je dnevni rekord bio 154,8 litara, izmjeren 13. listopada 2002. godine, objavio je Zoran Vakula koji dodaje kako je jutrošnja količina kiše veća od ukupne količine koja je izmjerena od 26. ožujka do 1. listopada 2018. - više od 6 mjeseci.

Još od rujna 2014. godine, ni u jednom mjesecu nije izmjerena veća količina oborine od 259,2 litre, koliko je palo tijekom prošle noći i jutra u samo nekoliko sati.

Obilne kiše bilo je i u dubrovačkoj okolici - u Čilipima 99,4 litre.

Zatvorene ceste, voda poplavila i kuće

Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je više dojava građana o prodorima vode u objekte i stambene prostore te o odronima na prometnicama, a Javna vatrogasna postrojba Dubrovački vatrogasci od 4 do 7 sati imala je 30 intervencija ispumpavanja.

HAK je jutros izvijestio da je zbog vode na kolniku zatvoren dio državne ceste DC420 Sustjepan – luka Gruž na predjelu Kantafiga, a obilazak je preko autobusnog kolodvora.  U Župi dubrovačkoj su odroni i poplavljeni dijelovi na državnoj cesti D-8.

Vodovod Dubrovnik izvijestio je kako je na izvorištima Ombla, Zavrelje 1 i Račevica zabilježena povišena mutnoća vode. Tijekom dana u vodovodoopskrbnim mrežama Dubrovnika te dijela Župe dubrovačke očekuje se mutnoća iznad dopuštenih vrijednosti. Takva voda ne preporučuje se za piće.