Temperatura izmjerena u nedjelju u Dolini smrti dosegnula je čak 54,4 Celzijeva stupnja, što je vjerojatno najviše otkad postoje očitanja živinim termometrom od 1913. godine.

Ako su podaci Nacionalne službe za meteorologiju točni, istodobno je riječ o jednoj od triju najviših dosad zabilježenih temperatura u Dolini smrti, smještenoj u kalifornijskoj pustinji Mojave, kao i o najvišoj temperaturi izmjerenoj ondje tijekom mjeseca kolovoza.

Dolina smrti drži rekord kad je posrijedi najviša ikad evidentirana temperatura na našem planetu - 56,6 Celzijevih stupnjeva koliko je, po Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda zabilježeno 1913. godine, no to je očitanje po mišljenju mnogih znanstvenika sporno.

Veći dio jugozapadnog dijela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplinski val. U subotu je ondje zabilježeno nekoliko dnevnih toplinskih rekorda.

Nacionalna meteorološka služba izvijestila je o visoka 44,4 Celzijeva stupnja u četvrti Woodland Hills u Los Angelesu, čime je oboren rekord od 42,2 stupnja postavljen 1977. godine. Na području Sveučilišta Kalifornija istog su dana zabilježena 33,3 Celzijeva stupnja, čime je oboren rekord od 32,2 stupnja evidentiran 2003. godine.

U središtu Los Angelesa temperature su dosegnule 36,6 stupnjeva Celzija, koliko je izmjereno i rekordne 1994. godine, prenosi Hina.