Do kojih granica ide bošnjačko-unitarističko ludilo svjedoči primjer iz Bosansko-podrinjske županije u kojoj dvije tzv. lijeve stranke SDP i DF traže da imaju jednoga hrvatskog izaslanika u Domu naroda FBiH iz ove županije, unatoč tome što na području Goražda žive samo 24 (dvadeset četiri) osobe koje su se na popisu 2013. godine izjasnili kao Hrvati.

Ukoliko se vratimo na popis iz 1991. godine, na području današnje BPŽ živio je 81 Hrvat.

U svojoj odluci Ustavni sud BiH jasno je rekao kako Dom naroda nije dom županija nego dom konstitutivnih naroda, ali očito to nije jasno fašističkim tzv. probosanskim snagama u BiH. Da bi Hrvat bio u Domu naroda, trebaju ga izabrati Hrvati. To nekima očito nije baš najjasnije.

U nastavku prenosimo tekst s portala Klix.ba u kojemu rukovodstva SDP-a i DF-a prijete blokadom izbora izaslanika. Baš smo se nasekirali

“Rukovodstva SDP i DF Goražde razmatraju mogućnost zakazivanja hitne izvanredne sjednice Skupštine BPK Goražde povodom najava SIP-a BiH da dodjeli mandate izaslanicima u Dom naroda FBIH u skladu sa popisom stanovništva iz 2013. godine.
 
“Ustavom FBiH je propisano da se mandati dodjeljuju na osnovu popisa stanovništva iz 1991. godine sve do provedbe Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma. “Mi ćemo zatražiti službeno zakazivanje sjednice, predložiti Skupštini BPK Goražde da blokira izbor izaslanika u Dom naroda FBiH iz ostalih konstitutivnih naroda čime ne bi mogao biti formiran Dom naroda FBIH, a time ni izabrana Vlada FBIH”, izjavio je za Klix.ba Suad Došlo iz SDP-a Goražde.

Naglašava kako to praktično znači formiranje trećeg eniteta, a to je uvod u raspad BIH.

“Nisam siguran da to razdruživanje može biti na miran način, zato mi upozoravamo SIP BIH da primjeni odredbe Ustava FBIH u kojem je propisano da svaka županija u FBIH delegira najmanje jednog izaslanika iz sva tri konstitutivna naroda u Dom naroda FBIH”, rekao je on.” – prenosi Klix.ba.

Brotnjo.info