Kriza s nestašicom goriva i namirnica u trgovinama zbog poremećaja u opskrbi i nedostatka vozača ne smiruje se u Velikoj Britaniji. Dok je vojska uskočila i posljednjih dana pomaže u prijevozu goriva cisternama na benzinske postaje, police u trgovinama su sve praznije, a cijene sve više.

Kraft Heinz, najveći svjetski proizvođač pečenog graha, kečapa i dječje hrane, upozorio je početkom ovog tjedna kupce da bi se trebali naviknuti na više cijene hrane. Očekuje se da će i cijena kave skočiti jer se predviđa da će inflacija doseći čak osam posto sljedeće godine, što je najviša razina u 30 godina.

Cijena kave skočila 73%, nastupa svjetska nestašica?

Cijena kave arabice skočila je gotovo 73 posto u posljednjih godinu dana, no to nije samo britanski problem. Zbog suše i jakog mraza stradalo je 20 posto biljaka kave u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku kave.

A u Kolumbiji, trećoj najvećoj zemlji u svijetu koja proizvodi kavu, poljoprivrednici su odbili isporučiti do milijun vreća kave ove godine kako bi dobili višu cijenu arabice. Stručnjaci vjeruju da je globalna nestašica kave započela i mogla bi trajati tri godine.

Kriza troškova života u Britaniji postaje sve gora, a police mnogih supermarketa poluprazne su zbog nestašice namirnica poput salate, začinskog bilja, mlijeka, sira, mesa, ribe, smrznutog graška i gaziranih pića, piše Daily Mail.

Osim kritičnog nedostatka vozača teretnih vozila, trgovačke lance muči i nestašica C02 koji se koristi pri proizvodnji gaziranih pića, ali i da bi određeni prehrambeni proizvodi ostali svježi.

Podsjetimo, glavni uzrok ove krize opskrbe leži u Brexitu i tvrdoglavoj politici britanske vlade nakon što je konačno izvela zemlju iz Europske unije u siječnju prošle godine. Posljedica te politike - nedostatak između 90.000 i 120.000 vozača kamiona na britanskom tržištu rada, prema procjeni udruženja špeditera Logistics UK - rezultirala je općom nestašicom na postajama i, u manjoj mjeri, u trgovinama.

Ogroman nedostatak vozača kamiona izazvao je kaos u lancima opskrbe u svemu, od hrane do goriva, te povećao niz poremećaja i poskupljenja uoči Božića.

Direktor Kraft Heinza: Potrošači se moraju naviknuti na više cijene hrane

Izvršni direktor Kraft Heinza, Miguel Patricio, rekao je u ponedjeljak za BBC da ova međunarodna tvrtka "podiže cijene, tamo gdje je to potrebno, diljem svijeta".

Za to je okrivio je inflaciju, kao i već spomenuti nedostatak vozača kamiona u Velikoj Britaniji te nedostatak radne snage i povećanje logističkih troškova u SAD-u.

"Ove stvari nam se već pokazuju kao veliki problem. Cijene idu i gore i gore. Ovo je jako teško vrijeme za tvrtke poput naše. I ne samo u Engleskoj, već i diljem Europe. Povećane cijene otežavaju malim poduzećima konkurenciju supermarketima. Naše su police u ovom trenutku još uvijek pune. Ali ovdje je u posljednje vrijeme bilo prilično tiho. Pogotovo u tjednu dok su vikendi još uvijek u redu", objasnio je.

Ako troškovi nastave rasti, borit ćemo se. Jednostavno ćemo morati povećati cijenu za kupce. Čekamo vidjeti što će se dogoditi s Božićem i Novom godinom. Ali izgleda da će biti teško", zaključio je direktor Kraft Heinza.

Patricio je, međutim, dodao da će se potrošači općenito morati naviknuti na plaćanje viših cijena za hranu zbog porasta svjetske populacije i nedostatka zemlje za uzgoj proizvoda. Naglasio je da će tvrtke ipak morati preuzeti povećanje troškova: "Mislim da je na nama i industriji i drugim tvrtkama da pokušaju minimizirati ova povećanja cijena."

Inflacija bi u Britaniji mogla doseći 9%

Inflacija će im smanjiti kućne budžete Britancima, a čak bi mogao omesti i britanski ekonomski oporavak, upozorili su stručnjaci. Usred straha od nestašice hrane u nadolazećim mjesecima i panične kupovine koja je doprinijela praznim policama supermarketa, jedna od šest odraslih osoba u Britaniji u posljednja dva tjedna nije mogla kupiti osnovne namirnice.

I dok cijene računa za energiju i svakodnevnih potrepština rastu, glavni ekonomist Banke Engleske, Huw Pill, upozorio je da se Velikoj Britaniji sprema dulji i veći rast životnih troškova nego što se ranije očekivalo .

I vodeći gradski analitičar Mohamed El-Erian, predsjednik Queens' Collegea u Cambridgeu, upozorio je da inflacija doseže razine kakve nisu viđene 30 godina. Ona trenutno iznosi 3.2%, ali bi mogla ići i preko 8 posto, koliko je posljednji put iznosila 1991. godine.

Arber Kola, menadžer u Kola Butchers u Greenwichu, na jugoistoku Londona, rekao je za Daily Mail da će morati povisiti cijene ako troškovi mesa nastave rasti zbog nedostatka CO2 i krize u klaonicama.

"Dok ne dobijemo isporuku, kupcima predlažemo da kupe alternativne artikle"

i jedan upravitelj trgovine Tesco u Chesteru rekao je da im je nekoliko ogromnih zamrzivača prazno i ​​da vode u boci nedostaje. Dodao je da ih muči dvostruki problem nedostatka vozača teretnih vozila te nedostatak proizvodnje kao posljedica Brexita, zbog kojeg nedostaje stranih radnika koji bi radili na poljima

"Imali smo hrpu problema s dostavom. Isporuke se jednostavno nisu pojavile", objasnio je. Reporteri Daily Maila vidjeli su da u toj i drugim trgovinama Tescoa nedostaje i voća, povrća, tjestenine i mesa.

"Nismo imali isporuku. Dok je ne dobijemo, kupcima predlažemo da kupe alternativne artikle", rekao je također jedan radnik u velikom supermarketu Asda na jugoistoku Londona

Jedna od kupaca na koju su reporteri Daily Maila naišli, Anne McCarthy, rekla je da se boji da će se problemi pogoršati uoči Božića: "Ljudi također kupuju dodatno za Božić jer svi slave. Stvari će se pogoršati ako se nešto ne sredi. Žalosno je što se ova zemlja nalazi u takvom stanju."

Johnson: Nismo u krizi

Umirovljenik Alfred Langmead koji je kupovao u trgovini Waitrose, s druge strane, nije bio zabrinut: "Ovdje ima dosta. Ako nečeg nema, kupite alternativu."

Premijer Boris Johnson odbacio je pak prošlog tjedna tvrdnju da peta najveća svjetska ekonomija ide prema inflatornoj spirali, kao u 1970-ima, te je zatražio od tvrtki da se riješe višedesetljetne ovisnosti o jeftinoj uvoznoj radnoj snazi.

BBC radio upitao je Johnsona nalazi li se zemlja  u krizi, a Johnson je odgovorio: "Ne."

"Naprotiv, mislim da je ono što vidite u britanskoj i globalnoj ekonomiji produkt pritisaka na lance opskrbe koje očekujete od divovskog buđenja, a to se upravo događa", kazao je Johnson.