Hikmet Seferović usred Sanskoga Mosta uspješno je uzgojio u svojem vrtu malu plantažu od desetak stabala banana, a ove godine očekuje ukusne plodove i rekordan urod ovoga egzotičnog voća, piše Večernji list BiH.

Kaže kako je njegov sin prije nekoliko godina dobio sjeme banane te ga zasadio u vrtu ispred obiteljske kuće.

Inače, članovi ove obitelji su strastveni ljubitelji i uzgajivači ukrasnoga drveća, pa su odlučili provesti pokus i s uzgojem ovoga južnog voća.

Seferović kaže kako se radi o biljci koja iznimno brzo napreduje i raste, ali je osjetljiva na niske temperature, zbog čega ju je za zimskoga razdoblja i mrazova potrebno dobro zaštititi, piše Vecernji.ba.

''U vegetativnom razdoblju banana iznimno brzo raste i ne treba puno posla i brige oko nje. Ono što ona zahtijeva je puno vode jer voli vlagu. U sušnome razdoblju samo jedno stablo zahtijeva i do četrdeset litara vode dnevno'', kaže Seferović.

Dodaje kako su vremenske prilike ove godine iznimno godile ovome voću te da je na samo jednom stablu izbrojio 140 plodova.

''Očekujem da dozriju do kraja kolovoza i nadam se velikim i ukusnim plodovima, baš poput onih koje možemo kupiti u prodavaonicama. Osim toga, stabla banane su izgledom vrlo lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu'', dodaje Hikmet.

Veli kako se prolaznici često zaustavljaju ispred njegove ograde i u nevjerici gledaju vrt.

Mnogi fotkaju stabla te ga pitaju kako je uspio uzgojiti banane. Seferović, međutim, pored banana u vrtu oko svoje kuće uzgaja i drugo egzotično voće neuobičajeno za ovo podneblje.

Spas od oštre bosanske zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži, a ona koja su posađena bivaju utopljena kako im zima i niske temperature ne bi mogle naštetiti.