Prije 25 godina većina građana i građanki Bosne i Hercegovine na referendumu su se opredijelili za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH - muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u "suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive'', prenosi N1.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na referendum njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. ožujka 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zemlje članice Europske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. travnja 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. travnja. Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Parlament je 28. veljače 1995. godine donio odluku da se 1. ožujak slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Europska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujak proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Prethodno je Zakon o 1. ožujku donijela Skupština RBiH, 28. veljače 1995. No, na osnovu ovog akta, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u Federaciji BiH.

Među Srbima u BiH podijeljena su mišljenja o 1. ožujku. Većina Srba iz RS vjeruje da je tada počeo rat u BiH i da je referendum za nezavisnost bio nelegalan.