U centrima za privremeni prihvat ilegalnih migranata na teritoriju Bosne i Hercegovine trenutačno je 3300 osoba i to je više nego prošle godine.

U BiH nema migrantske krize jer je lokalna policija sposobna kontrolirati stanje, tvrdi ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Duže zadržavanje u centrima

“Tijekom zimskog razdoblja migranti se duže zadržavaju u centrima zbog otežanih uvjeta za nastavak putovanja, ali i dalje raspolažemo dostatnim kapacitetima u centrima za smještaj migranata”, kazao je Nešić.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, kroz tu je zemlju u 2023. godini prošlo nešto više od 30 tisuća migranata na putu ka državama-članicama Europske unije.

Nešić ipak kaže kako posljednjih godina u BiH nema migrantske krize i da država učinkovito upravlja migrantskim procesima.

Uspostavljena je dobra suradnja i koordinacija domaćih policijskih agencija i tijela vlasti kao i međunarodnih organizacija.

Potpisivanje sporazuma

Ministar sigurnosti očekuje kako će brzo biti potpisan sporazum s Agencijom za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex).

Podsjećajući kako je BiH trenutačno jedina država regije koja nema takav aranžman, bitan za kontroliranje ilegalnih migracija jer omogućava angažiranje pripadnika europskih policijskih agencija u zemljama izvan Unije radi zaštite njenih vanjskih granica.

Nakon dugogodišnjih blokada prouzročenih zahtjevima iz Republike Srpske da osim države i entiteti budu partneri Frontexu, unutar BiH su tek prošle godine usuglasili osnove za vođenje pregovora, uz formulaciju po kojoj bi se suradnja s europskim policajcima odvijala “uz poštivanje ovlasti različitih razina vlasti”.

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice, prvenstveno u borbi protiv ilegalnih migracija, ali i borbi protiv svih drugih vrsta organiziranog i prekograničnog kriminala”, izjavio je Nešić.

Potpisivanje sporazuma s Frontexom nizozemski premijer Mark Rutte u utorak je u Sarajevu opisao kao bitan preduvjet da bi njegova zemlja u ožujku dala suglasnost za otvaranje pregovora s BiH o članstvu u Europskoj uniji, o čemu će se odlučivati u ožujku.