U cijelom svijetu 15. veljače se obilježava kao Dan djece oboljele od raka, a na ovaj dan javnost se podsjeća na važnost podrške malim bolesnicima, ali i njihovim porodicama, u teškoj borbi za ozdravljenje.

U našoj zemlji, prema podacima Udruženja ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'', godišnje oboli 100 djece. Po broju oboljelih mališana u BiH vodeći je Tuzlanski kanton sa, u prosjeku, 15 novodijagnosticiranih slučajeva godišnje.

Bolji uvjeti

Stopa izlječenja u BiH je 75 posto, čime se prati svjetska statistika. Stopa izlječenja malih pacijenata s leukemijom je 80 posto, a 90 posto kod dijagnoze limfoma, podaci su Udruženja.

''Roditeljska kuća'' u Sarajevu, koja je otvorena prije gotovo četiri godine, a u kojoj su smješteni mališani iz cijele zemlje, postala je veliki oslonac obiteljima i mališanima oboljelim od raka tokom liječenja. Zahvaljujući njoj, obitelji mogu biti na okupu, zajedničkim snagama bodriti oboljelo dijete i biti mu podrška u najtežim danima.

Iz Udruženja ''Srce za djecu'' ističu da su uvjeti liječenja u BiH mnogo bolji u odnosu na period otprije deset godina i ranije.

Način liječenja

''Djeca imaju pristup novim protokolima liječenja, po kojima se liječe i djeca širom Europe. Ono što nam svakako nedostaje, na čemu bi trebalo raditi, jeste pristup inovativnim načinima liječenja i kliničkim studijama koje su dostupne djeci u razvijenim državama svijeta'', navode iz Udruženja.

Direktor Udruženja ''Srce za djecu'' Fikret Kubat ističe kako je podrška oboljeloj djeci i njihovim roditeljima važna svih 365 dana.