Ruska cjepiva "Sputnik V" protiv koronavirusa stigla su danas u glavni grad Bosne i Hercegovine. Ova cjepiva su navodno namijenjena za Republiku Srpsku, a prvo moraju dobiti odobrenje Agencije za lijekove BiH.

U ovom trenutku nije poznato koliko je doza cjepiva stiglo i hoće li početi proces cijepljenja u narednim danima s obzirom na to da je naglašeno da Agencija za lijekove tek treba odobriti ovo cjepivo, piše Klix.ba.

U tijeku je procedura carinjenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a kako prenosi Srpskainfo, stigla je mala količina cjepiva koja će biti dostavljena Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH radi procedure njezinog odobravanja za tržište BiH.

Portal javnog servisa u BiH BHRT piše da je stigao jedan kontejner cjepiva za entitet Republika Srpska, ali da nije poznat točan broj doza.

"To je bila izvanredna molba Predstavništva RS-a u Moskvi, da jedna količina cjepiva, osim onih 100.000 već naručenih, dođe ranije u RS", rekao im je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Cjepiva koja su danas stigle nalaze se na aerodromu, pod temperaturnim režimom u komori, i čeka se da se provede carinski postupak uvoza. Nedostaje rješenje ministarstva zdravlja jer je riječ o interventnom uvozu.

Očekuje se da druga, veća količina cjepiva, koju je Republika Srpska kupila od Rusije, dođe u drugoj polovoici veljače. Ostatak cjepiva bi mogao biti dopremljen kamionima sa specijalnim hladnjačama i sustavom osiguranja, za razliku od ove manje količine koja je stigla avionom.

O tome da će Republika Srpska uskoro dobiti prve doze ruskog cjepiva bilo je riječi već neko vrijeme. Premijer RS-a Radovan Višković nije htio govoriti o datumima, jer nije bio sasvim siguran, no konkretnije vrijeme dolaska najavljivali su iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Posljednji je cjepiva najavio predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je prije dva dana rekao da cjepiva očekuju "svakog dana", da će stići ukupno 100.000 cjepiva za ovaj entitet te da će biti besplatna za građane.