Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 37-godišnjeg državljanina te zemlje kojega tereti za terorizam, odnosno pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država (ISIL).

Vildan Ključo iz Mostara, koji je trenutačno u pritvoru u BiH, kako je navedeno u optužnici, bio je pripadnik terorističkih postrojbi na području Sirije i Iraka više od deset godina.

Istragom je utvrđeno da je u kolovozu 2012. godine preko Turske otputovao u Siriju i tamo se pridružio postrojbi ISIL-a.

Jedan od optuženih za terorizam iz BiH s najdužim "stažem" u terorističkim organizacijama

Pripadnici postrojbe su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim djelima počinili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

U optužnici se navodi da je Ključo sudjelovao u ratnim operacijama kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritorij Turske, gdje su ga locirale sigurnosne službe.

Tamo je priveden te nakon toga u listopadu 2023. deportiran u BiH, gdje je i uhićen. Tako je postao jedan od optuženih za terorizam iz BiH s najdužim "stažem" u terorističkim organizacijama. Tužiteljstvo BiH ga tereti da je počinio kazneno djelo organiziranja terorističke skupine u svezi s kaznenim djelom terorizma, kažnjivog po Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine.

Najveća dosad izrečena kazna za pridruživanje islamističkim terorističkim postrojbama bila je šest godina

Iz BiH je u Siriju i Irak između 2012. i 2016. godine otišlo između 250 i 300 državljana BiH, a manje od 85, uključujući tu i djecu, do danas se vratilo.

Među njima je zajedno s Ključom 30 onih koji su optuženi za terorizam i suočili su se s pravosudnim procesom.

Najveća do sada izrečena kazna za pridruživanje islamističkim terorističkim postrojbama bila je šest godina zatvora, dok je većina osuđena na do dvije godine zatvora.