U Bosnu i Hercegovinu od početka ove godine ušlo je više od 30 tisuća ilegalnih migranata, no vlasti u toj zemlji smatraju kako je taj problem pod kontrolom te ističu kako u organiziranim kampovima ima dovoljno mjesta za njihov privremeni smještaj.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Almin Imamović kazao je u četvrtak, u programu televizije N1, kako je cijele godine priljev migranata u BiH pojačan te kako je nakon prelaska granice do sada registrirano njih 31.300.   

"Najvažnije ja da točno znamo tko nam je ušao u državu"

Svi oni, kako je istaknuo, prolaze kroz proces identifikacije, pri čemu se utvrđuje njihov identitet te uzimaju biometrijski podaci, a zahvaljujući tome moguće je otkriti i počinitelje kaznenih djela.

Nakon identifikacije smještaju ih u neke od prihvatnih centara uspostavljenih na širem području Sarajeva i na bihaćkom području, koji mogu primiti nešto manje od pet tisuća osoba. U tim kampovima trenutačno je smješteno oko 2300 osoba.

"Najvažnije ja da točno znamo tko nam je ušao u državu", kazao je Imamović, koji je do sada bio koordinator privremenog prihvatnog centra u selu Lipa kod Bihaća, gdje u prosjeku stalno boravi 900 migranata.

Uglavnom su tamo osobe koje su podrijetlom iz Afganistana i s područja sjeverne Afrike, a u posljednje vrijeme povećan je broj državljana Sirije.

Policija prošli tjedan otkrila ilegalni kamp blizu Svilaja

Imamović ističe kako svi oni u kampovima u BiH borave sedam do najviše deset dana jer im je cilj što prije nastaviti put ka državama zapadne Europe. Potvrdio je kako im u tome sve češće pomažu skupine koje su stvorili drugi migranti i koje sada sudjeluju u organiziranom krijumčarenju ljudi preko granice s Hrvatskom.

Komentirajući činjenicu da je policija prošlog tjedna u okolici Svilaja, uz rijeku Savu, otkrila ilegalni kamp u kojemu je bilo i oružja, Imamović je istaknuo je to prvi takav slučaj zabilježen u BiH te kako je najvažnije da je policija uspjela preventivno djelovati.

"Nema razloga za uznemirenost", kazao je Imamović, dodajući kako su i do sada "divlji" kampovi bili najveći problem, no Služba za poslove sa strancima kontinuirano djeluje s policijom kako bi ih otkrila i migrante premjestila u centre u kojima ih se registrira i gdje borave u kontroliranim uvjetima.

Migracije sigurno neće stati, posebice ne nakon nove eskalacije krize na Bliskom istoku, a jedino što države na migrantskim rutama mogu poduzeti su dodatne mjere za zaštitu granice, no pritom moraju blisko surađivati sa susjednim zemljama, upozorio je ovaj dužnosnik.