Migracije liječnika i njihov odlazak u inozemstvo nisu novost na ovim prostorima. Mlade stručne snage odlaze, a liječnici koji ostanu teško će svladati povećane potrebe stanovništva za zdravstvenom zaštitom.

Stav je to predsjednika Liječničke komore FBiH Haruna Drljevića koji je zabrinut što odlaze mladi liječnici.

''Odlaze mladi perspektivni liječnici. Oni neće biti tu za 10-ak godina kad steknu kliničko iskustvo i budu trebali preuzeti zdravstveni sustav. U BiH ostaje vremešan liječnički korpus, a naše “nove” snage će biti u službi zdravstvenih sustava drugih država EU'', kaže Drljević.

Ističe da su razlozi odlaska liječnika iz BiH loš socijalno-statusni položaj u bh. društvu okrunjen lošim plaćama za težak i odgovoran posao koji rade, što mladi ljudi vide već tijekom studija medicine, sputana “profesionalna autonomija” u radu liječnika (“profesionalna autonomija” je kategorija koju je društvo dalo liječniku da slobodno prakticira), kao i slaba ili nikakva mogućnost daljnje edukacije, na čemu inzistira Komora.

Među razlozima za odlazak iz BiH je i nedostatak novca u zdravstvenim ustanovama u kojima rade liječnici, a nerijetko i rad u uvjetima koji ne zadovoljavaju medicinske standarde u opremi.

''Česti su i fizički napadi i zlostavljanja liječnika na radnom mjestu, nepostojanje obveznog osiguranja od liječničke pogreške, emotivno obojeni medijski napadi na liječnike, sudski sporovi koji se vode protiv njih, kao i opća besperspektivnost u bh. društvu. Sve su to razlozi odlaska'', ističe.