Na presađivanje organa u Bosni i Hercegovini čeka gotovo 300 pacijenata. U prvih devet mjeseci ove godine urađeno je tek šest transplantacija, piše BHRT.

U Udruženju dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH tvrde da novca i stručnog kadra za znatno veći broj zahvata ove vrste ima, ali da nema dovoljne zainteresiranosti da se cjelokupan proces unaprijedi.

39-godišnji Suad Nurkić iz Živinica je od kolovoza prošle godine na dijalizi. Predložena mu je transplantacija bubrega. Sve je trebalo biti završeno do kraja ovog mjeseca jer je majka bila odgovarajući donor.

Male nade

"Ona je svoje pretrage završila u svibnju i tada je bilo riječ o tome da je uredno stanje. Sad kad smo došli u rujan zbog njenog povišenog dijabetesa, krvnog pritiska, oštećeni su njeni krvni sudovi tako da je ona iz te kombinacije praktično ispala", kazao je Nurkić.
 


Suad je sada na federalnoj listi čekanja za transplantaciju. U to da će u Bosni i Hercegovini dočekati red ne polaže velike nade s obzirom na broj pacijenata na čekanju, a mali broj transplantacija.

"Imamo dvije tisuće pacijenata na dijalizi. Njih oko 250 čeka na transplantaciju, 700 bi moglo biti transplantirano. Međutim, ljudi su ti, zapravo pacijenti su zapravo ogorčeni, deprimirani, imali smo čak i suicidnih situacija, imali smo situacija gdje nam umiru pacijenti pored živih donora", naglasio je predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih osobe u FBiH Tomislav Žuljević.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla su u svibnju ove godine obećali znatno povećanje broja transplantacija.

Ništa od rujna prošle godine

"Ove godine smo, što se tiče bubrega, do sada imali tri žive srodničke, supružničke transplantacije, a veći broj transplantacija koštane srži, odnosno matičnih ćelija hematopoeze je također urađeno. Mi još uvijek nismo nažalost imali nijednu transplantaciju od kadaverične osobe, odnosno moždano mrtve osobe", naglasila je transplant koordinatorica UKC Tuzla Narhela Mujačić.

Posljednja kadaverična transplantacija u BiH urađena je sredinom rujna prošle godine. Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH su najavljene prosvjede za listopad odgodili. Međutim, ako se situacija ne promijeni, osim o prosvjedima razmišljaju i o upućivanju pacijenata na privatne klinike.

"Nemojmo zaboraviti da imamo 2,5 milijuna maraka kada je u pitanju Fond solidarnosti za transplantacije. Mi potrošimo godišnje 100,200 tisuća maraka i taj ostatak Boga pitaj gdje završi", istaknuo je Žuljević.

Nedavno je pokrenuta inicijativa da se krug donora, kada su u pitanju srodničke transplantacije, proširi takozvanim unakrsnim transplantacijama, kaže dr. Mujačić, a očekuje se i veći broj kadaveričnih transplantacija povećanjem broja utvrđenih moždanih smrti i razgovorom s obiteljima o doniranju organa. Kada će se to i dogoditi, za sada se točno ne zna, a vrijeme je ključan faktor za one koji čekaju na organ.