Apsurdna situacija događa se u BiH – peleta ima, ali ga se ne može kupiti.

Naime, zbog zabrane izvoza i ograničene cijene, a ona iznosi 560 KM po toni, proizvođačima se ne isplati prodavati ga jer, kako kažu, idu u minus. S druge strane, distributeri, u nemogućnosti da ga nabave, odlučuju se povući ga iz ponude te tako na tržištu u BiH dolazi do nestašice peleta.

U svemu najviše ispaštaju građani. Kako je za Avaz kazao glasnogovornik Drvosječe Muhamed Helać, zbog zabrane izvoza i neisplativosti plasiranja peleta na naše tržište mnogo je tvornica obustavilo rad, a oni koji su na lagerima imali pelet po ranijim, višim cijenama, odlučili su ga povući iz prodaje.

Trenutno na tržištu u BiH vlada dosad nezapamćena nestašica. Vrlo je mali broj proizvođača s kojima možemo pregovarati, dosta njih obustavilo je proizvodnju i s te strane nam je otežano. I nama je teško doći do peleta, a kamoli građanima koji se doslovno muče kako bi nabavili pelet, ali je situacija takva da ga se nema gdje nabaviti, kazao je Helać.

Objašnjava da nitko ne može utjecati na to hoće li netko prodavati svoj proizvod ili neće, ali da nitko ne želi biti u minusu.

Predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović kaže kako je proizvodnja peleta ugrožena zbog nereagiranja vlasti svih razina.

Proizvođači su uputili niz apela da im se dopusti izvoz na koje nitko nije reagirao. Daljnje inzistiranje na zabrani izvoza vodi prema definitivnom uništenju proizvodnje u BiH. Proizvođači su uvijek opskrbljivali po najboljim cijenama na tržištu, sve uzbune oko visokih cijena nisu došle od proizvođača, već trgovaca, istaknuo je Ivanović.

Ivanović objašnjava da proizvođače dodatno zabrinjava to hoće li uspjeti vratiti kupce s inozemnog tržišta koje su izgubili zbog zabrane izvoza.

Možda ćemo sljedeće godine morati kupovati pelet iz Hrvatske ili Srbije, od naše sirovine, a to je apsurd svih apsurda, kazao je.