U BiH dnevno ulazi stotinjak migranata, dramatični su podaci koje je za Avaz.ba rekao Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Migranti dolaze rutom koja se dijeli na dvije podrute – jedna ide iz Grčke i Albanije, preko Srbije u BiH, a drugim dijelom, manjim, iz Crne Gore u našu zemlju. Kako je kazao, najveći udar je na Sarajevo, Veliku Kladušu i Bihać.

Dodao je da je Koordinacijsko tijelo za pitanje migracija 4. svibnja održalo sastanak i da su doneseni zaključci i mjere koje treba hitno poduzeti, a tiču se nezakonitih migranata i propusnosti granice BiH.

Ta informacija bit će na sjednici Vijeća ministara, koja će biti održana idućeg tjedna. Koordinacijsko tijelo za pitanje migracija i Ministarstvo sigurnosti predložit će konkretne mjere, kaže Ujić.

Rekao je da BiH pod hitno trebaju novčana sredstva za alternativni smještaj migranata, a za Službu, i novac i novi ljudi. Imigracijski centar može primiti stotinu ljudi, a tuzlanski centar 150, a u BiH je trenutno mnogo veći broj migranata.

Očito da BiH nema smještajnih kapaciteta i treba iznalaziti rješenja za ljude koji se nalaze u parkovima, mora im se pronaći smještaj u Sarajevu ili negdje izvan grada, gdje im se treba pružiti puna zdravstvena zaštita i gdje treba pokušati izvršiti njihovu registraciju i utvrditi njihov identitet, ističe Ujić.

Iako se migranti kreću prema zemljama EU, u Unsko-sanskoj županiji se duže zadržavaju.

Točno je da se BiH koristi kao tranzitno područje, ali iz raznih mjera sigurnosti, zdravstvene zaštite, moraju se pronaći alternativni smještajni kapaciteti, moraju biti izvan urbanih sredina, i to će biti hitan zadatak i za Vijeće ministara i za nadležne u županijama, zaključuje Ujić.

(www.jabuka.tv)