Pacijenti u Bosni i Hercegovini koji koriste terapije za visoki krvni tlak  ogorčeni su jer danima u ljekranama u oba entiteta ne mogu naći lijekove „cordipin“ i „nifelat“.

Sporna isporuka

Kada će ovaj lijek biti dostupan u ljekarnama, nemaju odgovore. Zabrinjavajuće je da ove lijekove uzima veliki broj pacijenata.

''Cordipin R 20 mg“ nedostupan je u Federaciji BiH, a prema informacijama iz „Krke“, koja proizvodi ovaj lijek, oni ga trenutno nisu u mogućnosti isporučiti zbog logističkih problema'', potvrdili su za Avaz iz „Apoteka Sarajevo“.

U jednoj banjalučkoj ljekarni također je rečeno da već dugo nema „cordipina“. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH pojašnjavaju kako je problem u tome što u BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju tri lijeka s aktivnom supstancom nifedipin od tri proizvođača.

''Budući da nijedan od proizvođača nije prijavio nestašicu, Avaz je kontaktirao proizvođače, pri čemu je konstatirano da ovi lijekovi nisu na tržištu'', kažu iz Agencije.

Promjena terapije

Kako dodaju, jedan proizvođač nije zadovoljio uvjete za dobivanje nalaza o kontroli prve serije, drugi je naveo da duže nije na tržištu i da planira ukidanje dozvole, a treći proizvođač se za sada nije izjasnio hoće li se lijek u narednom periodu pojaviti na tržištu.

''Na našem tržištu je prisutan veliki broj lijekova koji se koriste u ovim indikacijama, ali je neophodno da se pacijenti obrate svom liječniku radi uvođenja drugog lijeka'', rekli su iz državne agencije.

Liječnici poručuju da razloga za paniku nema, jer pacijentima mogu prepisati lijekove koji imaju isto djelovanje.