Bruxelles će i u utorak ostati pod opsadom uz najviši, četvrti, stupanj uzbune zbog neposredne prijetnje od terorističkih napada.

To je u ponedjeljak predvečer obznanio belgijski premijer Charles Michel nakon višesatnog sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

On je najavio da će i u utorak škole i metro u Bruxellesu ostati zatvoreni, ali da se planira njihovo otvaranje u srijedu.

"OCAM (Koordinacijski organ za analizu prijetnji) odlučio je zadržati uzbunu na razini 4 u području Bruxellesa, što znači da je prijetnja ozbiljna i neposredna", rekao je Michel.

"Ostaju isti potencijalni ciljevi terorističkih napada: javni prijevoz, trgovački centri i ulice", dodao je Michel.

U međuvremenu, belgijsko je tužiteljstvo objavilo kako su jednu od osoba uhićenih u velikoj policijskoj operaciji izvedenoj u nedjelju kazneno prijavili zbog povezanosti s terorističkim napadima na Pariz.

Ime ove osobe zasad nije objavljeno, a većina ostalih jučer uhićenih su pušteni na slobodu. Nije poznato ni kakvu je konkretnu ulogu ova prijavljena osoba navodno odigrala u napadima na Pariz, u kojima je ubijeno najmanje 130 ljudi, a više od 350 ih je ozlijeđeno.

Prema informacijama agencije Associated Press, francuska je policija potvrdila da je u južnom pariškom predgrađu Montrougeu u ponedjeljak pronađen eksplozivni pojas bez detonatora. Navodno je na njega nabasao jedan komunalni djelatnik tijekom čišćenja ulice. Bio je odbačen u hrpi smeća. Policija analizira pojas kako bi provjerila je li na bilo kakav način povezan s napadima na Pariz. 13. studenoga.