Tjedan dana nakon zabranjena referenduma, obilježena policijskim nasiljem u Kataloniji, novi veliki prosvjed očekuje se u nedjelju u Barceloni protiv nezavisnosti te španjolske pokrajine, dok šef vlade Mariano Rajoy zahtijeva povlačenje "prijetnje" odcjepljenjem.

Pod geslom "Dosta! Urazumimo se", okupljanje u nedjelju podržava nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Maria Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao "bolešću".

U subotu se na poziv građanske inicijative više desetaka tisuća osoba, odjeveno u bijelo, okupilo u nekoliko gradova zahtijevajući "dijalog" između Katalonaca i ostatka zemlje kako bi se pronašao izlaz iz najgore političke krize koju je zemlja doživjela od povratka na demokraciju 1977., nakon Francove diktature.

"Prijetnja nacionalnom jedinstvu"

Radi se o dijalog koji Mariano Rajoy ne predviđa sve dok separatistički čelnici te moćne autonomne regije ne odustanu od želje da proglase nezavisnost.

"Želim da se prijetnja o proglašenju nezavisnosti povuče što je moguće prije jer ništa se ne može izgraditi ako ne nestane prijetnja nacionalnom jedinstvu", izjavio je šef konzervativne vlade za španjolski dnevnik El Pais.