Vlada savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg u utorak je zabranila potpuno pokrivanje lica tj. nošenje nikaba i burke u školama u ovoj saveznoj zemlji tako da se sada osim za učiteljice ova zabrana odnosi i na učenice.

"Iako ne očekujemo da bi učenice u velikom broju zaista dolazile u školu potpuno prekrivene, potrebna nam je i za te rijetke slučajeve zakonska regulativa", rekao je premijer Baden-Wuerttemberga Winfried Kretschmann (Zeleni), prenosi Hina.

Zabrana potpunog prekrivanja za učiteljice je, kako je rekao Kretschmann, već na snazi. Ova zabrana se ne odnosi na sveučilišta jer je tamo, kako je rekao, situacija "kompliciranija".

"U jednom slobodnom društvu ne bi uopće trebalo biti potpunog pokrivanja", zaključio je političar Zelenih.

Ministrica kulture i obrazovanja Baden-Wuerttemberga Susanne Eisenmann (CDU) je objasnila kako je zakonska regulativa nužna, što je pokazala i  presuda iz Hamburga. Tamo je sud jednoj učenici dopustio potpuno prekrivanje lica na nastavi.

"Vjerska sloboda prestaje u trenutku kada se nastavnici i učenici ne mogu pogledati u lice", rekla je Eisenmann.

Zakonska zabrana potpunog pokrivanja za učenice javnih škola je na snazi još u dvije savezne pokrajine Bavarskoj i Donjoj Saskoj.