U Austriji Austrijanci su se u subotu opet okupili građani u glavnom gradu kako bi prosvjedovali protiv mjere obveznog cijepljenja koje je austrijska vlada uvela među prvima u Europi. Od 15. ožujka policija će provjeravati njihov imunološki status i kažnjavati one koji budu kršili zakon sa kaznom od 600 do 3.600 eura.

Pod velikom istragom je najveći centar za cijepljenje u bečkom Austria centru. Riječ je o dobro organiziranoj proceduri koju je razvila mreža zaposlenih koji su za "lažno cjepivo" dobili novac, a ljudi covid potvrdu, prenosi 24sata.hr.

Slučaj čovjeka iz Herzogenburga, nedaleko od Beča, koji se dosjetio kako da unovči svoju slinu obišao je svijet. Nakon lažnih potvrda o cijepljenju, na ilegalnom tržištu se distribuira slina osobe zaražene COVIDOM 19.

Navodi se kako je osumnjičeni na taj način ponudio u prodaju pozitivne testove na koronu. Time je jamčio oporavljen status bez izravne zaraze Covidom.

Inspektor Johann Baumschlager nije mogao dati više detalja o raspačavaču sline jer je istraga još u tijeku. Nije poznato koliko je ilegalnih uzoraka do sada dostavljeno te koliko je naplaćivao svoju uslugu.

Mladić (21) je navodno prodao između 30 i 100 lažnih potvrda o cijepljenju. Iz povjerljivih izvora potvrđeno je da je riječ o osobi srpskog porijekla kojem problemi sa zakonom nisu nepoznati, u lipnju 2021. osuđen je na 27 godina zatvora, ali mu je odobrena odgoda služenja kazne.

Vrijeme je iskoristio za rad unutar najvećeg centra za cijepljenje u Austriji i formiranje grupe s kojom je izdavao još neutvrđen broj lažnih potvrda o cijepljenju protiv Covida-19. Zalijepio je oznake u prazne kvadratiće za cijepljenje, opremljene s dva pečata (pečat Grada Beča i ACV-a) i potpisom zajedno sa Upisom u elektronički registar cijepljenja (zelena putovnica).

Kod osumnjičenog je pronađeno 230 naljepnica o cijepljenju protiv Covida, praznih kartona za cijepljenje, rukom ispisane bilješke o brojevima serija i pečati zdravstvene službe Grada Beča. Potvrda o cijepljenju je koštala 550 do 650 eura.

Ovo nije prva organizirana prevara u centru gdje je bilo zaposleno gotovo 200 radnika.