U zabačenom dijelu na zapadu Australije, oko 630 kilometara od Pertha, rudari su pronašli zlato u vrijednosti od 15 milijuna dolara. Zlato su tražili četiri dana, a najveći primjerak pronađen je na kamenu teškom 90 kilograma.

Rudar Henry Dole rekao je da se zamalo onesvijestio kad su pronašli zlato, a geolog Zaf Thomas ovaj je pronalazak nazvao "onim što se događa samo jednom u životu". Zlato je pronađeno na dubini od oko 500 metara ispod zemlje, na području proporcija 3 puta 3.

"Sve je bilo prekriveno prašinom, no kad sam počistio imao sam što vidjeti - zlato je bilo svuda oko nas", rekao je Dole.
 


Veći komadi idu na dražbu

Vlasnik rudnika je kanadska tvrtka RNC koja je zbog niskih cijena nikla krenula u prodaju rudnika prije nekoliko mjeseci, a u protekle tri godine zatvorila je četiri velika rudnika.

Predsjednik RNC-a Mark Selby kazao je da će veći komadi zlata ići na dražbu, a prodaja rudnika ide dalje, jer na taj način žele prikupiti dovoljno kapitala za istražna bušenja, piše The West Australian.

U međuvremenu je oko rudnika pojačano osiguranje te su postavljene nadzorne kamere i žičana ograda. Također, naoružani čuvari nadziru prijenos golemog zlatnog grumenja u trezor, od čega su neki komadi teški oko 60 kilograma.