Pripadnici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine jučer su na području Sarajevske, Zeničko-dobojske i Hercegovačko-neretvanske županije po naredbama nadležnih županijskih sudova i tužiteljstava realizirali operativno-taktičku akciju kodnog naziva ''Hum'', usmjerenu protiv organizirane kriminalne skupine koja se bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, priopćeno je iz FUP-a.

Prilikom izvođenja operativno-taktičkih radnji i mjera izvršeni su pretresi na 19 lokacija i slobode je lišeno 19 osoba. Na prostoru Sarajevske županije izvršeni su pretresi na 17 lokacija i slobode je lišeno 17 osoba. Na prostoru Zeničko-dobojske županije i Hercegovačko-neretvanske županije izvršen je po 1 pretres i slobode su lišene 2 osobe.

U jučerašnjim pretresima pronađena je veća količina opojne droge, 2 digitalne vage, 2 automatske puške, jedan prigušivač za automatsku pušku, 5 pištolja, određena količina streljiva, ''fantomke'', veća količina novca i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenih djela.

Točna količina i vrsta opojne droge će biti utvrđena nakon izvršenih vještačenja. U pretresima na području Sarajevske županije su pronađeni dijelovi većeg broja motornih vozila za koja se sumnja da su ukradena i rastavljena.

Operativno-taktička akcija ''Hum'' je rezultat višemjesečne istrage, tijekom koje je u proteklom vremenskom razdoblju kod članova ove kriminalne grupe pronađeno i oduzeto 5 kilograma opojne droge ''Cannabis'', 1.250g opojne droge amfetamin, 50g opojne droge heroin i 25 g opojne droge kokain.

Nad osobama lišenim slobode se provodi kriminalistička obrada.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 340. ''Udruživanje radi činjenja kaznenih djela'', a u vezi sa članom 238. stav. 2. u vezi sa stavom 1. ''Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga'' Kaznenog zakona Federacije BiH, Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu tijekom dana će biti podnesen izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv S.M. (1976), I.T. (1968), N.K. (1984), K.Z. (1975), N.Z. (1983), E.A. (1980), M.S. (1989), J.V. (1984), I.A. (1983), N.T. (1969), N.Ć. (1968), E.Š. (1983), A.L. (1985), I.M. (1957), S.K. (1986), E.T. (1995) i S.H. (1984) s područja Sarajevske županije i H.Č. iz Zenice i M.B. iz Prozor-Rame.

Prijavljene osobe se sumnjiče da su se, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, bavili nabavkom opojnih druga kokain, heroin, amfetamin i cannabis, koju su dalje prepakivali i vršili njenu dalju distribuciju na području Federacije BiH.

Prilikom provođenja mjera i radnji, pripadnicima Federalne uprave policije podršku su pružili pripadnici MUP-a Sarajevske županije, MUP-a Zeničko-dobojske i MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije. Ukupno je bilo angažirano oko 150 pripadnika policije.

Službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad na dokumentiranju kaznenih djela u vezi sa pronađenim predmetima, priopćeno je iz FUP-a.

bljesak.info