U 13 muslimanskih zemalja ljudima koji otvoreno podržavaju ateizam ili odbacuju državnu islamsku religiju, prijeti smrt, pokazalo je najnovije detaljno istraživanje.

Čak i izvan islamskih nacija, u nekim od "najdemokratskijih" vlada dolazi do diskriminiranja građana koji ne vjeruju u boga. U najgorim slučajevima ih pritvaraju zbog bogohuljenja.

Izvješće nazvano The Freethought Report 2013 je izdalo Međunarodno humanističko i etičko udruženje (IHEU), globalno tijelo koje ujedinjuje ateiste, agnostike i druge vjerske skeptike. Objavom ovog izvješća obilježili su Dan ljudskih prava Ujedinjenih naroda.

Ne poštuju se prava ateista

"Ovo izvješće pokazuje da velika većina zemalja ne poštuje prava ateista i slobodnomislećih, premda su potpisali sporazume Ujedinjenih naroda po kojima bi prema svim građanima trebali jednako postupati", rekla je predsjednica IHEU-a Sonja Eggerickx.

Istraga je obuhvatila 192 države svijeta te uključila odvjetnike i stručnjake za ljudska prava, javlja Reuters.

Prvo istraživanje je obuhvatilo 60 zemalja i pokazalo da je u njih sedam smrt, i to često odsijecanjem glave, kazna za bilo kakvo bogohuljenje ili otpadništvo. Ovogodišnje izvješće pokazuje da je isti slučaj u još šest država: Afganistanu, Iranu, Maleziji, Maldivima, Mauritaniji, Nigeriji, Pakistanu, Kataru, Somaliji, Sudanu, Ujedinjenim Arapskih Emiratima i Jemenu.

U nekim državama, poput Indije, policija često odbija istraživati ubojstva ateista. Svaka kritika religije se tretira kao zločin. Diljem svijeta postoje zakoni koji zabranjuju ateistima 'postojanje, državljanstvo, ograničavaju im pravo na brak, obrazovanje, zapošljavanje...', stoji u izvješću.

Sustavna i teška diskriminacija

Iz Međunarodne organizacije javljaju da postoji sustavna i teška diskriminacija ateista i u 27 država članica Europske unije. Situacija je teška u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Malti i Poljskoj dok se u Nizozemskoj i Belgiji poštuju slobode i jednakost, navode iz IHEU-a.

Dodaju i kako je u Sjedinjenim Državama situacija 'zadovoljavajuća' u pogledu zakonskog poštivanja prava ateista. U Latinskoj Americi i na Karibima, ateisti se suočavaju s diskriminacijom u većini zemalja, osim Brazila, gdje je situacija 'zadovoljavajuća', a najbolje stanje je na Jamajci i u Urugvaju.  U cijeloj Africi, ateisti se suočavaju s ozbiljnim ili sustavnim kršenjima svojih prava.