Uvoz radne snage u BiH iz zemalja s visokim natalitetom, poput Indije, Pakistana, Bangladeša i ostalih, nameće se kao imperativ, jer domaće radne snage nema.

U Gradišci je sve češća pojava radnika iz zemalja jugoistočne Azije, što je vidljivo i na ulicama ovog grada.

Za sada, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u Gradišci je izdano 20 radnih dozvola za strane radnike.

“U Gradišci je lani izdano 20 radnih dozvola strancima i to: deset radnih dozvola za zanimanje tapetar za namještaj, osobama iz Indije, a na zahtjev ‘Prima ISG’ i deset radnih dozvola za zanimanje tesar, armirač i zidar, osobama iz Indije, a na zahtjev ‘Betona’ “, navode iz Zavoda za zapošljavanje RS.

Kako su pojasnili u Zavodu, osobe su u dobi od 25 do 40 godina, pišu Nezavisne novine.

Poslodavci ističu kako postoji tendencija veće potražnje radnika, ne samo iz Indije nego i drugih zemalja jugoistočne Azije.

“Ono što nam za sada stvara probleme su dozvole koje izdaje Ured za strance, s obzirom na to da je zbog problema s migrantima nastala određena gužva. Ali mi računamo da će ovi radnici krenuti s radom vrlo brzo. Kada vidimo kolika je njihova produktivnost, planiramo i dalje uvoziti radnu snagu jer za to postoji objektivna potreba”, poručuje direktor kompanije “Prima ISG” Dragan Marčeta.

Uvoz radne snage u BiH iz zemalja s visokim natalitetom, poput Indije, Pakistana, Bangladeša i ostalih, nameće se kao imperativ, jer domaće radne snage nema.

Prema izvješću Ujedinjenih naroda za 2022. godinu pod nazivom “Perspektive svjetskog stanovništva”, BiH je zauzela prvo mjesto s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu.

Na ovaj alarmantan podatak ukazuju brojne institucije i nevladine organizacije, ali vlasti ne čine dovoljno napora kako bi suzbile ovu negativnu pojavu.

BiH svake godine, po broju stanovnika, gubi grad veličine Gradiške, a taj nedostatak će netko nadomjestiti.

Ono što nas čeka u budućnosti jeste veće prisustvo radnika iz Indije, Pakistana, Bangladeša, Avganistana i drugih zemalja, kojima je BiH raj u odnosu na uslove života u kojima oni žive.