Trgovački sud u Zagrebu za 6. studenoga zakazao je ročište o zaključenju stečaja Markuševac gradnje d.o.o., tvrtke umirovljenog generala Ljube Ćesića Rojsa za koju je utvrđeno da nema novca za podmirenje troškova stečaja, ali i da nema kamiona za kojima je MUP pokrenuo potragu.

Sudskom pozivu prethodilo je izvješće stečajnog upravitelja Berislava Maksimovića u kojem se ističe da je u prethodnom tijeku stečaja dobio više dopisa MUP-a o tijeku raspisane potrage za pet kamiona MAN, Mercedes i Fiat koja su bila u vlasništvu tvrtke, ali koja su tijekom godina bila odjavljena.

Vozila nisu pronađena

Stečajni upravitelj ističe i da je dopisom MUP-a lani u ožujku bio obaviješten da vozila nisu pronađena, a ''niti raspolažu saznanjima gdje bi se mogla nalaziti, te da će u slučaju pronalaska istih biti promptno obaviješten''.

U svibnju ove godine, pak, skupština vjerovnika donijela je odluku da se neće obustaviti potraga za vozilima koja su evidentirana kao vlasništvo Markuševac gradnja d.o.o. u stečaju te da sud na skupštinu vjerovnika pozove bivšeg zakonskog zastupnika Mladena Pešordu. No, na posljednjoj skupštini vjerovnika Pešorda nije pristupio, a stečajni upravitelj predložio je podnošenje kaznene prijave te zaključenje stečajnog postupka zbog nedostatka stečajne mase za namirenje troškova stečajnog postupka.

Stečajni postupak otvoren 2018.

Stečajni postupak nad Markuševac gradnjom otvoren je 2018., a uslijedilo je nakon prijedloga Fine podnesenog još u studenome 2016. u kojem se navodi da postoje neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju duljem od 120 dana i u ukupnom iznosu od 822.373 kune. U prijedlogu Fine navodilo se i kako ta tvrtka ima samo jednog zaposlenog.

Markuševac gradnja d.o.o osnovana je krajem 2007. s kapitalom od 20.000 kuna, a kao glavni predmet poslovanja navodi se projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevina, ali i savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem te, između ostaloga, promidžba – reklama i propaganda, turističke usluge u nautičkom turizmu, sportska rekreacija i organiziranje koncerata, priredbi, revija, izložbi, festivala, zabavnih igara i slično.