Zbog brojnih problema prouzročenih pandemijom koronavirusa menadžment tvrtke Intral BH donio je odluku da obustavi rad pogona u Tuzli te gotovo 300 radnika pošalje na Županijski zavod za zapošljavanje. Kako tvrde, riječ je o privremenoj odluci jer će radnici biti vraćeni na posao nakon nabavke materijala te sklapanja novih narudžbi. 

Oblast obućarstva jedna je od najpogođenijih pandemijom koronavirusa. Narudžbi je sve manje, što je donijelo probleme i kompaniji Intral BH koja je proteklih godina uspješno poslovala u Tuzli. 

Otežan rad u proteklim mjesecima menadžmentu kompanije zadao je glavobolje te su na samom kraju morali donijeti najtežu odluku, a to je da privremeno obustave rad pogona te gotovo 300 radnika pošalju na zavod za zapošljavanje, piše Klix.ba.  

"Određeni broj radnika je već poslan u Zavod za zapošljavanje, a kako proizvodni ciklusi završavaju s tekućom sezonom, tako će i ostali do kraja rujna biti upućeni u ovu instituciju. Oni će prije toga biti poslani na godišnje odmore", kazao je za Klix direktor Intrala BH Alija Šehović. 

Zbog globalnog pada ekomonije potrošačka moć građana je u znatnoj mjeri oslabila, prodaja obuće u maloprodajnim objektima je smanjena te su se stvorile zalihe u skladištima. Upravo zbog toga, prema riječima Šehovića, stvorila se situacija u kojoj nema potražnje za novim količinama proizvoda. 

"Shodno tome, naš kupac je smanjio ugovorene količine za 40 do 50 posto što se odrazilo na to da Intral BH više nema zakupljene kapacitete. Ovo je specifikum svih tvrtki u ovoj oblasti. Mi smo prije dva mjeseca zaposlili 30 radnika kompanije iz Lipnice od ukupno 180 koliko ih je ostalo bez posla. Ali, nažalost, nama se sada događa ista situacija", naveo je Šehović. 

Kako kaže direktor Intrala BH, poslovni partneri su nagovijestili da će materijali početi dolaziti u drugoj polovici listopada ove godine, kada će se radnici postepeno početi vraćati na posao, odnosno u proizvodi proces.