Policija u Tanzaniji uhitila je muškarca koji je na društvenim mrežama napisao kako je predsjednik John Magufuli bolestan.

Ovo je posljednji u nizu bizarnosti povezanih s istočnoafričkom državom u kojoj vlast negira postojanje covid-19 slučajeva.

Predsjednik Magufuli (61) proglasio je Tanzaniju "korona-free" u lipnju prošle godine, a službeni podaci su posljednji put objavljeni 8. svibnja kada je zemlja imala 509 slučajeva oboljelih i 21 umrlih.

Ne postoje programi testiranja i cijepljenja zato što je Magufuli umjesto cjepiva građanima poručio da se protiv virusa bore pomoću molitve, biljnih lijekovima i parnih kupelji.

Međutim, pojedini lokalni mediji tvrde kako se epidemija zataškava, tisuće pacijenata na kisiku leže u prenapučenim bolnicama i bilježi se rekordan broj pogreba.

Nakon upornih pritisaka Svjetske zdravstvene organizacija, Sjedinjenih Američkih Država i lokalne Katoličke crkve, predsjednik je konačno popustio i pozvao građane na poduzimanje preventivnih mjera opreza.

Krajem veljače je govoreći na nedjeljnoj misi pozvao građane na pranje ruku i nošenje maski za lice, ali samo "domaćih" maski, ponovno se ograđujući od svega "stranog" što dolazi u zemlju. Nekoliko dana ranije, umro je glavni tajnik Tanzanije. Razlog smrti nije poznat, a predsjednik je pozvao naciju da sudjeluje u trodnevnoj molitvi za neodređene „respiratorne” bolesti koje su postale izazov za zemlju.

Magufuli je posljednji put viđen u javnosti 27. veljače. Prošli tjedan pojavile su se sumnje da je zaražen covidom i leži u bolnici u Keniji. Navodno se u istoj bolnici liječi i ministar financija Philip Mpango. Te tvrdnje je opozicijski čelnik u egzilu Tundu Lissu izrekao BBC-ju pozivajući se na neimenovane izvore.

"Nikada nije nosio masku, išao je na masovna javna okupljanja bez poduzimanja bilo kakvih mjera opreza koje ljudi poduzimaju diljem svijeta ", rekao je Lissu, „Ugled je gradio predstavljajući se kao domoljub, kao netko tko ne putuje izvan zemlje i tko je predsjednik siromašnih. Ali, odbio je učiniti bilo da poboljša situaciju u Tanzaniji govoreći ljudima da smo dobro”.

Predsjednikova odsutnost je neobična jer je poznat po čestim javnim govorima i nastupima na državnoj televiziji nekoliko puta tjedno.

Premijer Kassim Majaliwa poriče tvrdnje da je predsjednik bolestan.

"Uvjeravam vas da je vaš predsjednik snažan i da vrijedno radi kao i obično. Ne biste se trebali brinuti. Čak sam jutros razgovarao s njim o svom putovanju u Njombeu i rekao mi je da vas pozdravim u njegovo ime", izjavio je Majaliwa prije tri dana.

No, čini se kako njegova poruka nije umirila javnost jer se na društvenim mrežama i dalje raspravlja o njegovom zdravlju. Stoga se vlada odlučila na represivnije mjere.

Jedan muškarac uhićen je jer je napisao da je Magufuli ozbiljno bolestan, a zapovjednik regionalne policije Ramadhani Kingai  je to uhićenje opisao kao upozorenje svima koji nastave dijeliti slične tvrdnje.

"Postoji još puno onih koji šire lažne tvrdnje. Sve ćemo ih uhapsiti ”, rekao je Kingai.

Ministar pravosuđa rekao je kako Tanzanci koji na društvenim mrežama objavljuju da je predsjednik onesposobljen krše državni zakon o kibernetičkom kriminalu. Skupine za ljudska prava kažu da je zakon o kibernetičkom kriminalu jedan od nekoliko koje Magufulijeva vlada koristi za suzbijanje slobode govora.

"Šef države nije šef džoging kluba koji bi uvijek trebao biti u blizini i snimati selfije", izjavio je  Nchemba, “Oni koji krše zakon, neka razmisle o tome što kazneni zakon kaže o kibernetičkom kriminalu. Vlada to nadzire ”, rekao je.

Magufuli, čiji je nadimak "Buldožer", na vlasti je od 2015. godine.