Sa sedam glasova za i šest glasova protiv izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su danas Odluku o iznosu RTV pristojbe kojom se utvrđuje iznos takse od 7,5 KM mjesečno.

U okviru ove točke dnevnog reda izaslanik Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) ocijenio je da se usvajanjem ove odluke ništa neće riješiti jer se treba pristupiti sustavnom rješavanju problema na javnim RTV servisima.

Mišljenja je da je BHRT u ovakvom odnosu snaga žrtva FTV-a, televizije koja "sustavno ponižava jedan narod" zbog čega se treba početi baviti uzrocima problema.

Podsjetio je da je sadašnji zakon o RTV pristojbi nametnuo visoki predstavnik i taj zakon nije uvažio da u BiH žive tri konstitutivna naroda, dodajući da funkcioniranje javnih emitera treba učiniti objektivnim i vratiti ga u zakonske okvire.

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s osam glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim podržali su prošlogodišnji Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH.

Ovaj izvještaj prethodno nije dobio podršku zastupnika Zastupničkog doma PSBiH.

Istodobno, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas s vršiteljem dužnosti generalnog direktora BHRT-a Belminom Karamehmedovićem i voditeljicom Odjela međunarodnih poslova BHRT-a Lejlom Babović.

Na sastanku, održanom u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, predstavnici javnog servisa Bosne i Hercegovine upoznali su premijera s teškom situacijom u kojoj se nalaze.

Saniranje financijskih i problema digitalizacije su njihovi prioritetni zadaci, za što su zatražili podršku premijera i Vlade FBiH.

Razgovoru je prisustvovao i specijalni izaslanik Europske radiodifuzne unije Boris Bergant koji je predstavio moguće modalitete pomoći koju može pružiti EBU u prevladavanju teške situacije bh. javnog servisa.

Bergant je govorio i o problemima i iskustvima drugih zemalja u naplati RTV-pretplate, koja bi mogla biti primjenjiva i kod nas, a značajno bi riješila problem s kojima se susreće BHRT.

''Neovisni i neutralni mediji ogledalo su naše stvarnosti'', naglasio je premijer Novalić te, ističući opredijeljenost da javni servis mora opstati, iskazao podršku predstavnicima BHRT-a kako bi bila pronađena najpovoljnija rješenja za problem s kojima se susreće ovaj javni servis. (bljesak.info)