Sud Bosne i Hercegovine osudio je Envera Buzu, bivšeg vršitelja dužnosti komandanta Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH, na 12 godina zatvora za zločin počinjen u rujnu 1993. godine u Uzdolu.

Buza je presudom proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.

 Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršitelj dužnosti komandanta Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 29 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

- Utvrđeno je da su u napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod konotrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su također bili pod kontrolom optuženog... Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradali žrtve bili civili koji nisu učestvovali u borbenim djelovanjima", kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić, javio je BIRN BiH.

 Buza je presudom oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, a obitelji žrtava su upućeni na parnicu.

 Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Žalosni smo, tužni, razočarani, poslije ovoliko godina čekanja... Sramota! Ostajemo jedni uz druge - kratko su za portal Rama-Prozor.info dali izjavu članovi obitelji poginulih.