Široki Brijeg danas obilježava Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk. Naime, prije točno 74 godine partizani iz zloglasnoga 11. dalmatinskog korpusa ušli su u Široki Brijeg te počinili strašne zločine. U franjevačkom samostanu su pronašli dvanaest fratara i nekoliko učenika koji su se skrili. Sve su ih odveli u obližnje ratno sklonište i tu ih ubili, neke i žive spalili. Dan prije, pedesetak osoba, među kojima i devet fratara i 30 učenika skrilo se u fratarsku mlinicu, uz današnju obilaznu cestu u Širokom Brijegu, te su se 8. veljače nakon prestanka napada vratili u samostan. Partizani su ih tu dočekali i odveli u nepoznatom smjeru. U posljednjih nekoliko godina otkriveno je da ih je najviše ubijeno u okolici Zagvozda. Sljedećih dana i mjeseci partizani su uhitili i ubili na stotine nedužnih civila. Uništeno je i kulturno blago, zajedno sa samostanskim, crkvenim i školskim inventarom, a zgrade su teško oštećene. Dvije godine nakon rata spaljene su matične knjige vođene od 1753. godine, a franjevci su protjerani.

Program obilježavanja »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk«, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te »Dana sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja«, što ga je proglasila Zapadno-hercegovačka županija danas će početi u 16 sati molitvom na mjestu stradavanja 12 fratara iz širokobriješkog samostana. Potom će biti nastavljen molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca i svetom misom zadušnicom koju će predslaviti dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Napominjemo da će sveta misa za ubijene franjevce u Drugom svjetskom ratu, ali i za žrtve svih ratova, bit će slavljena i u tomislavgradskoj spomen-bazilici u nedjelju 10. veljače, s početkom u 18 sati. Podsjetimo, prva žrtva u ovome krvavome nizu bio je upravo kongorski župnik fra Stjepan Naletilić, kojega su partizanski zločinci u svibnju 1942. godine odveli iz župne kuće u Kongori i ubili na područu Zanaglina u općini Kupres.