Voziti automobil 200 kilometara, te uz to potrošiti samo pola KM - moguće je! To najbolje zna Tuzlak Esmir Spahić, koji je odnedavno u svom automobilu Polo dizelski zamijenio motorom na električni pogon.

- Supruga i ja odlučili smo se da prilagodimo postojeće vozilo marke Polo s klasičnim dizel motorom, na motor s električnim pogonom, a ključna namjera bila je smanjenje potrošnje goriva i održavanja vozila. Sve smo započeli prije 15 mjeseci, a danas imamo registriran automobil - priča Spahić za Bportal.ba.

Kako navodi, za sve je "kriv" Almir Cipurković, elektroinženjer iz Tuzle, koji je prije nekoliko godina napravio ručno prvi automobil za svoje potrebe. Nakon toga je iste usluge pružio i nekim od svojih prijatelja.

- Ovaj Esmirov Polo ukupno je peti automobil do sada. Proces ugradnje motora je nešto duži. Sve je od početne ideje do registracije automobila trajalo 15 mjeseci, a razlog je taj što se dijelovi potrebni za to ne mogu nabaviti u BiH - kaže Cipurković.

Riječ je o električnom motoru snage 10 kilovata, a sam automobil ima potpuno iste karakteristike kao i dok je ispod haube bio njegov dizel motor. Snagu, kako je rekao Esmir, nije izgubio.

- Snaga ovih 10 kilovata odgovara njegovoj bivšoj snazi od 44 kilovata dizel motora. Čak je u prednosti jer je startniji na ubrzanju. Baterija omogućava prelazak 200 kilometara, nakon čega se mora ponovno puniti. Punjenje za tih 200 kilometara košta oko 0,50 KM, a traje oko 40 minuta. Baterije nisu limitirane, što znači da se ne mora čekati totalno pražnjenje da bi se ponovo napunila - objašnjava Spahić.

Za punjenje se koristi klasična utičnica i električna energija kao i u domaćinstvima, s tim da se koristi punjač kojm se dobija snaga za punjenje baterija. Automobil postiže potpuno istu brzinu kao i ranije na dizel pogon, dakle, onoliko koliko je graviran. Ugradnja motora koštala ga je oko 15.000 KM. Isto toliko Esmir je izdvojio i za nabavku Pola. Uštede nisu samo na gorivu.

Esmir je pojasnio da su one višestruke, te da očekuje da se za šest godina u potpunosti isplati uložena suma novca u automobil. - Ugradnja motora do registracije koštala je petnaestak tisuća KM, koliko sam platio i samo vozilo. Dakle, sveukupno, riječ je o cifri od 30.000 KM. Garancija na baterije je minimalno 3.000 punjenja, što daje garanciju na prijelaz 600.000 kilometara. Za razliku od klasičnih automobila, nema troškova održavanja u smislu malog i velikog servisa, kao i ogromnih izdataka na točenje goriva. Prostom računicom za šest godina ovaj automobil će sam sebe isplatiti. Moja dosadašnja potrošnja mjesečno na gorivo je bila 200 KM. Kada tome dodate mali, veliki servis, disk pločice i druge neplanske troškove, to za šest godina dođe oko 30.000 KM - objašnjava Esmir.

Što učiniti ako se na dužoj vožnji prazni baterija? Ni to nije prevelik problem. Najčešće punjenje može se vršiti na benzinskim crpkama.

 - Dok popijete kavu, za 40-ak minuta, "rezervoar" je pun - kaže Esmir. Garancija na motor je milijun prijeđenih kilometara. Motor se ne može uništiti. Radi se o magnetnom pogonu, a podešen je da ima regenerativno kočenje. To znači da stiskom pedale kočnice motor sam koči, pa nema čak ni potrošnje disk pločica. Registracija ovakvog automobila na godišnjem nivou košta 180 KM, umjesto ranijih 480 KM. Razlog tome je što se sada njegova kubikaža vodi na 100, umjesto prethodnih 1.900 kubika. Tu je još izbijena i naknada za zagađenje zraka koje se plaća za benzinske i dizel motore. Električni automobil toga nema.