Tužiteljstvo BiH zadovoljno je prošlogodišnjim predmetima koje su proveli. Najviše optužnica je podignuto iz oblasti ratnih zločina.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i u 2015 godini najznačajnije rezultate bilježi u radu na predmetima ratnih zločina, a što, među ostalim, podrazumijeva podizanje optužnica protiv više od 130 osoba u oko 60 predmeta.

Radi se o najznačajnijem rezultatu ostvarenom u jednoj godini od ustanovljenja ove institucije.

''U povijesti Tužiteljstva BiH, do danas, kada se govori o Posebnom odjelu za ratne zločine, podignute su optužnice protiv ukupno više od 550 osoba, koje se terete za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava'', rečeno je Feni u državnom tužiteljstvu.

Iz Tužiteljstva BiH ističu da je to najviše osoba optuženih za ratne zločine u jednoj instituciji, bilo gdje u svijetu, nakon Nirnberških procesa, ukazujući na značaj tog segmenta djelovanja za ostvarivanje vladavine prava u BiH.

Kako, nadalje, navode, do kraja 2015. godine riješeni su svi predmeti iz kategorije ''2'', odnosno predmeti koji su iz Haaškog tužiteljstva , u fazi pokrenutih ali nezavršenih istraga, proslijeđeni Tužiteljstvu BiH na procesuiranje i donošenje tužiteljske odluke.

Podignute optužnice protiv ukupno više od 420 osoba

U kontekstu sumiranja rezultata iz prethodne godine, veoma važnim smatraju imenovanje novih osam tužitelja u Odjel za terorizam, kojima se u značajnoj mjeri jačaju kapaciteti BiH u borbi na otkrivanju, sprječavanju i procesuiranju počinitelja kaznenih djela terorizma, kao i kaznenih djela koja su povezana sa terorizmom ili terorističkim aktivnostima.

''U 2015. godini, tužitelji, istražitelji i stručno osoblje, svih odjela i odsjeka intenzivno su radili, te podigli optužnice protiv ukupno više od 420 osoba, koje se terete za kaznena djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH, što je, svakako, značajan rezultat'', navode iz ove institucije.

Kada se radi o borbi protiv korupcije i koruptivnih kaznenih djela, iz državnog tužiteljstva podsjećaju na predmet kodnog naziva „Gold“ u kojem je podignuta optužnica protiv 11 carinskih službenika Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), a riječ je o kompletnoj smjeni i šefovima smjena carine putničkog prometa na aerodromu, koji su, kako navode, uzimali novac od putnika u dijelovima aerodroma gdje nema video-nadzora.

Istodobno, uspješno je u suradnji s Graničnom policijom BiH i OSA-om, pokriven video-nadzorom spomenuti prostor i snimljeni, te dokumentirani brojni slučajevi uzimanja mita od putnika.

Najveća presuda za gospodarski kriminal

Među uspjesima Tužiteljstva BiH jeste i izrečena pravomoćna presuda u predmetu protiv Fahrudina Čage i drugih, a radi se o najvećoj presudi za gospodarski kriminal u povijesti BiH.

Naime, u ovom predmetu „presuđeno“ je ukupno 23 godine zatvora (Čago osuđen na 10 godina) i oduzimanje nezakonite imovinske koristi od oko 7,5 milijuna KM, te je zamrznuta imovina-veliki broj nekretnina, benzinskih crpki i pokretne imovine, što državi omogućava efikasnu naplatu.

''Predmet „Gibraltar“je jedna od najvećih korupcijski afera u poslijeratnoj BiH. Dužnosnici Eroneta optuženi su da su kompaniji SVR-SA, omogućili stjecanje više od 6,6 milijuna KM, a da su sebi pribavili iznose od 330, odnosno 386 tisuća KM, koji su im uplaćeni na račune u Austriji'', navode, nadalje, iz Tužiteljstva BiH.

Među ostalim, u protekloj godini bila je aktualna i akcija kodnog naziva ''Pandora'', u kojoj su uhapšeni bivši direktor UNO BiH, Kemal Čaušević i ukupno 54 osumnjičene osobe, među kojima je bilo oko 30 službenika carinskih organa i UNO BiH, a radi se o predmetu koji je u fazi intenzivne istrage.

Značajna je i akcija ''Tref 2'' - borba protiv korupcije i krijumčarenja trošarinskih roba, a među uhićenima su i službenici UNO i Granične policije, ukupno šest osoba.

Akcija Meso

Također, krajem prosinca podignuta je optužnica u predmetu kodnog naziva ''Meso'', protiv ukupno 16 osoba, kojom je obuhvaćeno 11 fizičkih osoba i pet poduzeća, a koji se terete za porezne utaje, neplaćanje poreza i pranje novca u iznosu od oko 13,5 milijuna KM.

''Ovo je jedna od najvećih optužnica za gospodarski kriminal i Tužiteljstvo BiH će inzistirati na oduzimanju nezakonite imovinske koristi od 13,5 milijuna KM'', rečeno je Feni u Tužiteljstvu BiH, uz napomenu da se u sljedećem razdoblju očekuje još nekoliko optužnica za koruptivna kaznena djela, kojima će biti obuhvaćeni dužnosnici određenih institucija. (fena)